Doorgaan naar artikel

‘Eigenlijk kost het aan twee kanten geld’

Voor Joop Litjens in Leunen blijft de situatie rond zijn venkel kommer en kwel, maar hij houdt de moed erin. “Sinds twee weken zijn we weer goed aan de gang. We hebben weer kunnen zaaien, kunnen schoffelen en er is kunstmest gestrooid.”

Want eind juli zit Litjens op circa 50% van zijn normale productie die hij via Fossa Eugenia afzet. “We kunnen wel weer vrij normaal oogsten met onze klembandrooier, maar voorlopig houden we de problemen nog wel. Het blijft inderdaad tobben, en dan druk je het nog zachtjes uit. Je ziet nu dat planten beginnen te schieten door eerst de waterstress en nu de hogere temperaturen. Ook hebben we in de loods extra werk bij de verwerking en er is meer afval dan gebruikelijk. We halen gewoon lage arbeidsprestaties, dus eigenlijk kost het aan twee kanten geld.”

Schone lei

Het onkruid is wel onder de duim. “Dat is het voordeel van vochtige omstandigheden. Dan werkt de gewasbescherming uitstekend.” Ook is de opkomst van de onlangs ter plaatse gezaaide venkel naar wens. “Dan proef je weer aan iets dat ook normaal kan verlopen. Hopelijk is dat de opmaat naar een mooi verloop van het nog resterende seizoen. Dat maakt een moeizaam seizoen niet meer goed, maar dan sluit je het toch met een ander gevoel af. Bij de pakken gaan neerzitten, daar schiet je niets mee op. Volgend jaar beginnen we weer met een schone lei.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin