Doorgaan naar artikel

Eigenaren vullen tekorten warmtebedrijf Terneuzen aan

warmtebedrijf Terneuzen premium

Paprikateelt. - Foto: Roel Dijkstra

Warmte- en CO2-bedrijf WarmCO2 in Terneuzen heeft een financiële injectie van de aandeelhouders gekregen om aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Dat staat in het jaarverslag van North Sea Port, dat 80 procent van de aandelen heeft van WarmCO2. Dat warmtebedrijf levert warmte en CO2 van kunstmestproducent Yara Sluiskil aan telers in het nabij gelegen glasgebied in Terneuzen. North Sea Port Netherlands en Yara Sluiskil werken samen in WarmCO2. North Sea Port staat daarin voor € 65 miljoen garant voor de door banken verstrekte financiering aan WarmCO2.

€ 6 miljoen extra

Dit jaar hebben de aandeelhouders besloten om het eigen vermogen van WarmCO2 te versterken met een kapitaalinjectie van maximaal € 6 miljoen. Voor North Sea Port betekent dit een kapitaalstorting van maximaal € 4,8 miljoen. Aandeelhouders vullen daarmee tekorten aan ‘zodat aan de aflosverplichtingen van financiers kan worden voldaan’. Sinds de gasprijzen zijn gestegen is onzekerheid ontstaan over de levering van warmte en CO2en wordt gewerkt aan een nieuwe prijsstrategie. Dat leidde eerder dit jaar tot een rechtszaak, waarin telers de levering zeker wilden stellen.

De rechter ging daar niet op in en riep op een compromis te vinden. De extra financiële injectie kan betekenen dat WarmCO2 verlies maakt. De omzet van € 7,2 miljoen van WarmCO2 lag in 2022 iets boven het voorgaande jaar 2021 (€ 6,8 miljoen).

Nieuwe strategie

Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe lange termijn strategie voor warmte- en CO2-levering door WarmCO2. In de nieuwe Zeeuwse provinciale omgevingsverordening wordt gesproken over realisatie van een installatie voor energieopwekking uit mest of afvalstoffen bij het glastuinbouwconcentratiegebied op de Axelse Vlakte in de gemeente Terneuzen. De provincie kon nog niet reageren. Justus Temme is vanaf April 2023 aangesteld als de nieuwe algemene directeur van WarmCO2.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin