“Eigen opkweek spruitkoolplanten, ik wil niet meer terug’

17-01-2019 | |
Doff
Johan Doff spruitkoolteler
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

“Eerst zien dan geloven, zoals wij Groningers altijd zeggen”, reageerde Johan Doff midden vorige week op het bericht dat zich mogelijk rond 20 januari een heuse vorstperiode gaat aandienen.

Hij vervolgt: “Aan de prijzen kun je het in ieder geval nog niet zien. Tot Nieuwjaar was het nog best, sindsdien zakt het weg. Je ziet deze week dat het plukpersoneel terug komt, en dat de grote bedrijven weer gas geven met de oogst, terwijl er nu weinig vraag is. Wij plukken momenteel 2 dagen in de week. Als iedereen dat doet, zouden de prijzen beter in de benen blijven.”

Goed jaar geweest

Voor Doff zelf is het seizoen ver gedaan. “Nog een week plukken, dan zijn we klaar, voordat het weer mogelijk echt omslaat naar winterse omstandigheden. We hebben overigens ook wel jaren gehad dat we eind februari de laatste spruiten plukten. We zitten nu nog in Albarus. Die is nog heel best, al lever je ten opzichte van vroegere rassen wel 7 tot 8 ton in. Al met hebben we een bijzonder pittig, maar ook goed jaar gehad.”

Eigen plantenopkweek

Het nieuwe seizoen is alweer gestart, met de zaai van de eerste spruitenplanten. Dat gebeurde voor Kerstmis; het laatste zaaisel volgt eind februari. Doff startte een jaar of 5 geleden weer met de eigen opkweek van spruitkoolplanten, na de aanschaf van een eigen zaailijn. “Je verdient er wat mee, en je houdt alles in eigen hand. Dat bevalt prima, ik zou echt niet meer terug willen naar de aankoop van planten.”

“We doen de opkweek in trays met 300 cellen. Die gaan na de zaai eerst in een kiemkamer die op 18 graden wordt gehouden, en vervolgens in een kas. In de kas is de temperatuur 5 graden. Komt het hartblad er goed door, dan kun je nog lager met de temperatuur.” De vroegste rassen zijn Divino en Bejo 3092.

Meters maken met ploegen

De eerder vrijgekomen percelen liggen al geploegd na een bemesting met vaste organische mest, het laatst vrijkomende perceel komt zo snel mogelijk aan de beurt. “Dat is een stuk van 24 hectare, met ploegen ben je daar wel een etmaal mee bezig. Als het even kan, moet je dat ploegwerk van begin tot eind in een keer uitvoeren. Vooral als het vriest in combinatie met oostenwind kun je snel veel meters maken. Het effect van die wind kan hier zo groot zijn, dat het niet eens zo heel koud hoeft te zijn; met slechts 5 graden vorst vriest de grond vaak al enorm snel door.”

Plukker met 11.500 draaiuren

De plukmachine wordt direct schoon gemaakt en doorgesmeerd. Reparaties komen aan de beurt als daar tijd voor is. “Deze plukker is in 2009 gekocht. Hij heeft inmiddels zo’n 11.500 draaiuren gemaakt, zonder dat Tumoba daaraan te pas hoefde te komen.”

Auteur: Joost StallenBeheer