Eigen ontwerp plantmachine voor bataat

30-06-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Pieter Verschure ontwierp samen met Lommers Tuinbouwmachines een plantmachine voor bataat. De machine kan zowel slibs als pluggen planten. Het ontwerp is gemaakt naar de inzichten van Verschure. Daarnaast heeft hij twee aangepaste Fedele bekerplantmachines die pluggen planten.

Voor het planten heeft Pieter Verschure uit Aarle-Rixtel dit seizoen voor het eerst drie speciaal voor bataat aangepaste c.q. ontwikkelde machines tot zijn beschikking. Met twee aangepaste Fedele bekerplantmachines plant hij pluggen. Met een in samenwerking met Lommers Tuinbouwmachines uit Bergeijk zelf ontworpen plantmachine kan hij pluggen én slibs planten. Slibs zijn in feite ongewortelde stekken die van de uitlopers gesneden zijn.

 • Voorop de trekker hangt in een voorlader een watertank van 1.000 liter – Fotoreportage: Stan Verstegen

  Voorop de trekker hangt in een voorlader een watertank van 1.000 liter – Fotoreportage: Stan Verstegen

 • De plantmachine die Pieter Verschure samen met Lommers Tuinbouwmachines uit Bergeijk bouwde bestaat uit een werkplateau (rechts) en vier plantelementen.

  De plantmachine die Pieter Verschure samen met Lommers Tuinbouwmachines uit Bergeijk bouwde bestaat uit een werkplateau (rechts) en vier plantelementen.

 • De planters plaatsen de slibs in klemmetjes op een rubberen band met meenemers. Op die klemmetjes zit aan de ene kant rubber en aan de andere kant een zacht borsteltje.

  De planters plaatsen de slibs in klemmetjes op een rubberen band met meenemers. Op die klemmetjes zit aan de ene kant rubber en aan de andere kant een zacht borsteltje.

 • Als de band van een horizontale beweging naar rechts overgaat in een verticale beweging richting de grond, houden die klemmetjes de slibs keurig op hun plaats.

  Als de band van een horizontale beweging naar rechts overgaat in een verticale beweging richting de grond, houden die klemmetjes de slibs keurig op hun plaats.

 • Als een klemmetje zich midden boven het plantgat bevindt, trekken twee (gele) lepels de slibs los uit de klemmetjes. In één beweging trekken die lepels een plantgat in de biologisch afbreekbare folie en planten ze de slib.

  Als een klemmetje zich midden boven het plantgat bevindt, trekken twee (gele) lepels de slibs los uit de klemmetjes. In één beweging trekken die lepels een plantgat in de biologisch afbreekbare folie en planten ze de slib.

 • Achter die lepels zit een (eveneens geel) element met rubbers die in de opwaartse beweging langs de lepels schrapen en op die manier de lepels ontdoen van aanhangend zand.

  Achter die lepels zit een (eveneens geel) element met rubbers die in de opwaartse beweging langs de lepels schrapen en op die manier de lepels ontdoen van aanhangend zand.

 • Het geheel wordt aangedreven door een krukas, waardoor de band steeds een slag maakt. Die krukas drijft in diezelfde beweging ook een speciaal element aan dat zorgt voor het doseren van een hoeveelheid water in het plantgat.

  Het geheel wordt aangedreven door een krukas, waardoor de band steeds een slag maakt. Die krukas drijft in diezelfde beweging ook een speciaal element aan dat zorgt voor het doseren van een hoeveelheid water in het plantgat.

 • Over de ruggen lopen ten slotte twee aandrukrollen om de slibs goed in contact te brengen met de grond. De machine loopt op twee steunwielen met daartussen nog een wiel dat door metingen de plantafstand bepaalt.

  Over de ruggen lopen ten slotte twee aandrukrollen om de slibs goed in contact te brengen met de grond. De machine loopt op twee steunwielen met daartussen nog een wiel dat door metingen de plantafstand bepaalt.

 • Achter de machine lopen twee medewerkers om ‘missers’ alsnog te planten.

  Achter de machine lopen twee medewerkers om ‘missers’ alsnog te planten.

 • Voor het in de grond duwen van de slibs gebruiken die een lange staaf met aan het einde een vork met twee tanden. Zo wordt de slib vast in de grond geduwd en kunnen ook slibs die niet diep genoeg in de grond terecht gekomen zijn verder worden aangeduwd.

  Voor het in de grond duwen van de slibs gebruiken die een lange staaf met aan het einde een vork met twee tanden. Zo wordt de slib vast in de grond geduwd en kunnen ook slibs die niet diep genoeg in de grond terecht gekomen zijn verder worden aangeduwd.

 • Met een door een aggregaat aangedreven pomp worden de tanks gevuld met water.

  Met een door een aggregaat aangedreven pomp worden de tanks gevuld met water.

 • Met een verreiker worden die voorraadtanks naar de watertank op de trekker(s) gebracht en omhoog getild. Via overheveling wordt die watertank zo gevuld voor een volgende plantronde. Om continu water ter beschikking te hebben, zijn er meerdere watertanks beschikbaar.

  Met een verreiker worden die voorraadtanks naar de watertank op de trekker(s) gebracht en omhoog getild. Via overheveling wordt die watertank zo gevuld voor een volgende plantronde. Om continu water ter beschikking te hebben, zijn er meerdere watertanks beschikbaar.

 • Naast alle activiteiten rond het vullen van de watertanks zorgt een medewerker op de verreiker ook voor de aan- en afvoer van de bloemenkarren met negen lagen trays daarop. Een laag bevat vier trays van 8x13 pluggen. Met de verreiker zijn twee van dergelijke bloemenkarren te vervoeren.

  Naast alle activiteiten rond het vullen van de watertanks zorgt een medewerker op de verreiker ook voor de aan- en afvoer van de bloemenkarren met negen lagen trays daarop. Een laag bevat vier trays van 8×13 pluggen. Met de verreiker zijn twee van dergelijke bloemenkarren te vervoeren.

 • Via Abemec in Beek en Donk kocht Pieter Verschure nog twee Fedele bekerplantmachines die naar wens werden aangepast voor het planten van pluggen.

  Via Abemec in Beek en Donk kocht Pieter Verschure nog twee Fedele bekerplantmachines die naar wens werden aangepast voor het planten van pluggen.

Klemmen aan de plantmachine voor bataat

De plantmachine voor bataat werd geheel naar de eisen die Verschure aan de machine stelde, gebouwd. Het speciale aan de machine zijn de klemmen om de pluggen en slibs in te leggen met klemmen waar ze ook onbeschadigd weer uit te trekken zijn, en de manier van opentrekken van een plantgat in de folie en daarbij in één beweging planten en water toedienen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer