Doorgaan naar artikel

Eerste waterzuiveringsinstallatie gecertificeerd

WUR-onderzoeker Jim van Ruijven onderzoekt waterzuivering. - foto: G&F

WUR-onderzoeker Jim van Ruijven onderzoekt waterzuivering. - foto: G&F

Agrozone heeft als eerste een installatie op de BZG-lijst zuiveringsinstallaties glastuinbouw gekregen. Dat maakt de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw bekend.

Deze eerste goedgekeurde installatie heet de HortiZone en werkt op basis van ozon. Oxidatie met behulp van ozon geldt als een van de meest milieuvriendelijke zuiveringstechnieken. Inzet van actief kool, waterstofperoxide, chloor, katalysatoren of gecoate keramische korrels is niet nodig. De zuivering vraagt alleen elektriciteit en perslucht.

Het instapmodel met een capaciteit van 0,7 kuub per uur is net iets groter dan een europallet en wordt geleverd in een 230 Volt-uitvoering waardoor de energiekosten laag blijven. Er zijn installaties met een capaciteit tot 10 kuub per uur leverbaar, zowel voor individuele bedrijven als voor collectieven. Voor een hogere capaciteit is maatwerk mogelijk. De totale investering, inclusief installatiekosten, komt in elk geval dit jaar nog aanmerking voor MIA en Vamil. Voor 2017 komt deze regeling mogelijk te vervallen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin