Doorgaan naar artikel

Eerste twee volautomatische aspergerobots verkocht

AvL Motion uit Westerbeek heeft haar eerste twee asperge-oogstrobots verkocht. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend op de asperge- en aardbeibeurs ExpoSE in Karlsruhe. Cerescon gaat volgend jaar met twee 1-rijige Sparters op rupsbanden ‘on tour’ in Noord-Duitsland en Nederland.

Een van de twee verkochte oogstrobots gaat in 2020 draaien bij de Limburgse aspergeteler en plantenkweker Peter Neessen. De tweede verkochte machine gaat in 2021 draaien bij een andere teler. Voor nog vier machines in 2021 worden gesprekken gevoerd, maar deze zijn vooralsnog commercieel verkrijgbaar. In totaal verwacht AvL Motion in 2021 zes stuks operationeel te hebben.

Oogstcapaciteit

Bij een rijsnelheid van 3,6 kilometer per uur, bedraagt de oogstcapaciteit een halve hectare per uur. Bij 12 uur oogsten per dag en om de dag oogsten is bij een productie van 200 tot 300 kilo per hectare per dag op deze manier 12 hectare met deze machine te oogsten. In principe zou de machine 24 uur per dag aan het werk kunnen zijn. De detectiemethode is bovengronds met camera’s.

Oogstrobot van AvL Motion op film tijdens de beurs in Karlsruhe. - Foto's: Stan Verstegen

Oogstrobot van AvL Motion op film tijdens de beurs in Karlsruhe. – Foto’s: Stan Verstegen

Sparter Cerescon

De 1-rijige oogstrobot Sparter van Cerescon werd op de beurs in Karlsruhe voor het eerst aan het publiek getoond. Het betreft twee prototypes die volgend jaar in de praktijk gaan oogsten bij potentiële kopers van deze oogstrobot. Eentje maakt een tour door Noord-Duitsland, eentje zal in Nederland bij potentiële kopers gaan oogsten. Cerescon spreekt van een capaciteit van 0,3 hectare per uur en 15 hectare in totaal. Bij inzetten van de machine van de vroegste oogst tot de laatste is door de oogstspreiding 25 hectare te oogsten. De detectiemethode is ondergronds met vochtsensoren.

De 1-rijige Sparter asperge-oogstrobot van Cerescon. De machine komt er nog anders uit te zien.

De 1-rijige Sparter asperge-oogstrobot van Cerescon. De machine komt er nog anders uit te zien.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin