‘Eerste onverwarmde asperges gesignaleerd’

22-03 | Laatste update op 14-06 | |
‘Eerste onverwarmde asperges gesignaleerd’
Foto: Jan Willem Schouten

Op 8 januari werden bij Teboza in Helden (Limburg) de eerste kasasperges geoogst. “Daar hebben we dus de meeste kilo’s inmiddels al gestoken”, zegt Bert Peeters op 16 maart.

“We oogsten daar zolang het rendabel is, dan stoppen we er in die kas definitief mee. We zijn wel in een nieuwe kas aan het aanleggen. Gelukkig hebben wij bij het verwarmen van onze kas nog geen extra kosten hoeven maken, maar voor de toekomst heeft de ontwikkeling van de gasprijs natuurlijk wel grote invloed.”

Driedubbele afdekking

In de verwarmde asperges buiten onder minitunnels werden op 5 maart de eerste asperges geoogst. “Dat was in een proef met driedubbele afdekking. Zwartwit folie, minitunnels en daar overheen nog brede minitunnels van 3,5 meter over twee rijen. Ernaast ligt de dubbele bedekking en dan zie je meteen het verschil in vroegheid, maar ook dat er al snel veel kilo’s uitkomen. Dus ja, het is extra werk, maar als je daarmee nog wat vroeger bent en meteen veel kilo’s kunt steken, dan kan het rekensommetje toch positief uitpakken”, vertelt Peeters.

Onverwarmde minitunnels

Onder de onverwarmde minitunnels zijn de allereerste gesignaleerd. “Volgende week zullen we ook daar wel al aardig aan het steken zijn. Ik moet wel zeggen: onverwarmd gaat het nog niet zo heel hard. De zon zit nog regelmatig achter de wolken, de nachten zijn nog koud, en de wind is schraal.”

Coronamaatregelen

In de sorteerloods in Stramproy worden sinds begin maart aspergeplanten gesorteerd en verpakt. “We beschikken weer over voldoende personeel. In de sorteerloods houden we trouwens tegen corona wel dezelfde richtlijnen aan als vorig jaar. Het mag dan niet meer verplicht zijn, maar je kunt het risico niet lopen. Bij twijfel vragen we de mensen een zelftest te doen. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Dat is voor de mensen zelf van toepassing, maar het zou ook gevolgen hebben voor de personeelsbezetting. Vorig jaar is het op deze manier ook goed gegaan. Nu zijn de maatregelen wel weg, maar dat geldt niet voor het virus. We moeten er gewoon rekening mee blijven houden.”

Auteur: Stan Verstegen

Peeters
Bert Peeters Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op
Meer over


Beheer