Groenten & Fruit Actueel
||

Eerste Kamer kritisch over afschaffen productschap

Den Haag - De Eerste Kamerfracties van regeringspartijen VVD en PvdA zijn kritisch over het opheffen van de productschappen. Dat blijkt tijdens het debat in de Eerste Kamer over het opheffen van de schappen. Het opheffen van de productschappen is onderdeel van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Den Haag – De Eerste Kamerfracties van regeringspartijen VVD en PvdA zijn kritisch over het opheffen van de productschappen. Dat blijkt tijdens het debat in de Eerste Kamer over het opheffen van de schappen. Het opheffen van de productschappen is onderdeel van het regeerakkoord van VVD en PvdA.

VVD-Senator Sybe Schaap vraagt zich openlijk af of het afschaffen van de productschappen de agrarische sector wel ten goede komt. Hij vindt dat de discussie over het afschaffen wel erg gepolitiseerd is, zonder dat er een goed maatschappelijk debat is gevoerd over de kwestie en dat er geen goede voorbereiding is gedaan voordat de schappen werden afgeschaft. Schaap vreest dat er door het vormen van producenten- en brancheorganisatie opnieuw bestuurlijke drukte zal ontstaan. Hij vraagt bovendien aan het ministerie om de eisen zoals de productschappen deze hadden opgesteld, bijvoorbeeld voor de monitoring van kritische stoffen in de kalversector, één op één over te nemen van de productschappen, omdat deze van belang zijn voor de kwaliteit van de kalversector.

PvdA-Kamerlid Anne Koning is eveneens niet positief over het afschaffen van de productschappen. Ze vindt dat onderzoek en innovatie ook bij de publieke taken had gemoeten die worden overgenomen door het ministerie. Ook is ze bezorgd hoe ‘freeriders’ voorkomen kunnen worden.

SP-Senator Geert Reuten spreekt van een lege wet, waarbij de minister heel veel te zeggen krijgt in plaats van het bedrijfsleven zoals dat bij de productschappen geregeld was.

Ook CDA-senator Gerrit Terpstra is bezorgd over het afschaffen van de schappen. “Het grote verzet tegen de productschappen kwam niet van de boeren, maar van de VVD en D66.” Terpstra vraagt het ministerie om geen hogere eisen te stellen aan het toelaten van Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) dan de Europese regelgeving. Volgens LTO worden hier in Nederland wel hogere eisen aan gesteld.

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zullen dinsdag antwoord geven op de vragen van de Eerste Kamerleden.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers