Doorgaan naar artikel

‘Eerste crisisaanpak EU met volumeafspraken mislukt’

Phil Hogan - Foto: ANP

Phil Hogan - Foto: ANP

Het ultieme instrument dat de Europese Commissie heeft om een ernstige afzetcrisis te stoppen, is bij de eerste poging mislukt.

Dat concludeert het Vlaamse ministerie van landbouw in een rapport over mededinging in de land- en tuinbouw.

Als niets meer werkt, mogen afzetorganisaties onder strenge Europese voorwaarden volumeafspraken maken. Tijdens de zuivelcrisis in 2016 is dat instrument voor het eerst toegepast, maar mislukt. “Wat de crisis in de zuivelsector betreft, vond de commissie in 2016 dat voldaan was aan alle strikte voorwaarden. In de praktijk heeft deze maatregel echter geen effect gehad. Men was wellicht beducht dat wanneer enkele partijen volumebeperkende maatregelen zouden treffen, het gat zou worden ingevuld door concurrenten”, schrijft het ministerie in het rapport Mededinging en de gemeenschappelijke marktordening (GMO).

Nederlandse pogingen strandden

Als het aan Nederland lag, zou het instrument ‘kartelafspraken’ ook toegepast zijn tijdens de Ehec-crisis en in de eerste periode na de Russische boycot. Vanuit afzetorganisaties waren plannen daarvoor, maar het Nederlandse ministerie van Economische Zaken kreeg toen geen toestemming in Brussel.

Wat de ervaring in de zuivelaanpak nu betekent voor het toepassen van de regeling bij andere crises, schrijft het Vlaamse ministerie niet.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin