Eerste Belgische bataat in supermarkt

29-11-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Twee supermarkten in België gaan in december bataat van Belgische bodem verkopen. De verkoop van bataat gaat door zolang de voorraad strekt.

De supermarkten die bataat gaan verkopen, behoren tot de Colruyt Groep. Tot nog toe importeerde Colruyt de groente vooral uit Senegal en de Verenigde Staten en in mindere mate uit Spanje. Dat brengt echter hoge transportkosten met zich mee en is in het kader van Colruyts streven naar duurzaamheid op lange termijn moeilijk houdbaar.

7 hectare bataat

De Belgische bataat is afkomstig van een akkerbouwer uit Tielt en van telers aangesloten bij REO Veiling en BelOrta. In totaal gaat het om 7 hectare. Als de test succesvol is, wordt de teelt en verkoop van bataat volgend seizoen uitgebreid, meldt Vilt.be.

Lopend onderzoek

Dat telers geïnteresseerd zijn in de teelt van bataat is niet nieuw. Ook de Belgische proefcentra Herent, Sint-Katelijne-Waver en Kruishoutem doen onderzoek naar de teeltmogelijkheden van het gewas. Vives Hogeschool doet de komende drie jaar onderzoek naar de veredeling voor betere rassen onder West-Europese omstandigheden.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer