Doorgaan naar artikel

Eerste asperges vragen 160 tot 200 kuub houtchips

asperges houtchips premium

Frans Beumers stookt op houtchips die hij al inkocht voordat de prijzen flink stegen - Foto: Stan Verstegen

In de kassen gestookt op houtchips laten de eerste asperges bij Hefra Asperge op 28 januari hun koppen zien. Sinds eind december ging er naar schatting 160 tot 200 kuub aan houtchips door de verwarmingsketel.

“Je moet in het zeer vroege segment beginnen, want in mei/juni is het meer een loterij”, zegt Frans Beumers. Daarom startte hij eind december met het stoken in zijn kas van 2,7 hectare. Een deel staat in de vollegrond en een deel in bakken. Ze zijn afgedekt met zwartwit folie en daaroverheen nog minitunnels. Beumers stookt op houtchips die hij al inkocht voordat de prijzen flink stegen. “Met de huidige prijzen voor houtchips kun je bij de actuele marktprijzen voor gas beter op gas stoken.”

Verkoopkanalen

De meeste van deze zeer vroege asperges verkoopt Beumers rechtstreeks aan exclusieve groentewinkels en horeca aan de Belgische kust. De verkoopprijzen zijn afhankelijk van de sortering tussen € 16 en € 20 per kilo. Wat later in het seizoen komt een supermarktketen in beeld, met rechtstreekse verkoop aan een aantal filialen in Zuid-Limburg. Daarnaast verzorgt Teboza voor Beumers een deel van zijn afzet.

Momenteel kost gas 63 cent per kuub, een maand geleden was dat nog een euro. Dan kost het stoken op gas dus € 2,50 per kilo asperge

Stookkosten

Beumers rekent bij gas met circa 2,5 kuub per kilo asperge. “Momenteel kost gas 63 cent per kuub, een maand geleden was dat nog een euro. Dan kost het stoken op gas dus € 2,50 per kilo asperge.”
Het equivalent hiervoor aan hout is wat lastig te berekenen. “Ik koop houtchips in, maar ik krijg ook hout van de gemeente Peel en Maas en ik heb nu ook kerstbomen liggen. Al het hout laat ik door een loonwerker versnipperen voordat ik het gebruik.” Beumers bestelt de houtchips in partijen van 90 kuub.

Kosten houtchips

Op internet worden partijen A Hout (snippers G50) aangeboden voor € 85 per ton, exclusief btw en het transport. Voor A-B Hout (snipper G50) wordt € 75 per ton gevraagd. Afhankelijk van het vochtgehalte weegt 90 kuub houtchips tussen 25 en 35 ton. Bij 25 ton kost 90 kuub tegen een vraagprijs van € 75 voor A-B Hout dan € 1.875, exclusief btw en transport. Bij 35 ton is dat € 2.625.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin