Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Eerst het andere werk, daarna spruiten’

“Misschien wel 50 jaar”, zo lang wordt op het bedrijf van Visser in De Heen (in het westen van Noord-Brabant) al spruitkool geteeld. “Vroeger werd dat uitbesteed aan het personeel om ook in de winter aan de gang te kunnen blijven”, weet Pieter-Jan Visser.

Laatst geüpdatet:

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

“Misschien wel 50 jaar”, zo lang wordt op het bedrijf van Visser in De Heen (in het westen van Noord-Brabant) al spruitkool geteeld. “Vroeger werd dat uitbesteed aan het personeel om ook in de winter aan de gang te kunnen blijven”, weet Pieter-Jan Visser.

Pieter-Jan teelt met zijn broer Hubert naast spruitkool ook aardappelen, suikerbieten, chicorei, wintertarwe en, dit jaar voor het eerst, ook zomergerst. Tot vorig jaar bevatte het gewassenlijstje ook nog ijsbergsla, maar daar is een streep onder gezet. Het werd steeds lastiger om een gemotiveerde, op elkaar ingewerkte groep oogstpersoneel bij elkaar te krijgen, vandaar. De eerste van de circa 25 hectare spruitkool wordt vanaf eind oktober geplukt, de laatste oogst valt normaliter eind februari. “We willen eerst de andere teelten aan de kant hebben”, verklaart Visser het begin van de eerste spruitenpluk.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers