‘Eerlijke handel’

22-07-2018 | Laatste update op 28-09 | |
Gubbels
Walter Gubbels aspergeteler
Foto: ANP
Foto: ANP

De prijs voor asperges bleef laag. Op een niveau waarvoor je geen asperges kunt telen.

De kasasperges zijn tot en met Pasen financieel goed geweest. In april zakte de prijs naar een heel gewoon niveau, bij een achterblijvende productie. Dat uitstel werd in mei weer ingelopen, de oogst schoof dus in elkaar. Het warme weer zorgde er vervolgens voor dat de productie op peil bleef, waardoor de prijs continu laag bleef; op een niveau waarvoor je in Nederland geen asperges kunt telen.

‘Fair trade’

In de media wordt regelmatig gesproken over de noodzaak van ’fair trade’ voor buitenlandse producten; met eerlijke prijzen voor de telers, zodat alle kosten worden vergoed, inclusief die voor arbeid. Ik vind het goed dat er wordt opgekomen voor de belangen voor collega’s in minder welvarende landen, maar ik denk dat ’fair trade’ ook aan de orde is voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

‘Goede mensen worden naar waarde uitbetaald’

Arbeiders

Iedereen is het er bijvoorbeeld over eens dat personeel goed gewaardeerd moet worden, dan maakt het niet uit of het Nederlandse of buitenlandse werknemers betreft. Een enkele rotte appel daargelaten durf ik te stellen dat de sector er alles aan doet personeel waar mogelijk zo veel mogelijk tegemoet te komen, door de mensen netjes te betalen, en bijkomende zaken als huisvesting zo goed mogelijk te organiseren.

Er wordt ook steeds minder gepraat over ‘minimumloon’, dat is niet voor niets; goede mensen worden naar waarde uitbetaald.

Betere prijsvorming

De gedachte over ’fair trade’ kwam een paar dagen geleden bovendrijven vanwege de opmerking van minister Schouten dat de afzet van agrarische producten beter moet. Ze gaf aan dat afzetorganisaties onderling afspraken moeten maken, gericht op een betere prijsvorming. Dat klinkt mooi, en ik denk dat ze het beste voor heeft met de land- en tuinbouw, maar ik vermoed ook dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) wat anders tegen haar benadering aankijkt. Ik ben er wel voorstander van voor producten van de allerbeste kwaliteit een soort minimumprijs af te spreken. Maar dat zal in het licht van het NMA-standpunt ook te voorbarig zijn.

‘Dat was in jaren met nette prijzen voor de asperges’

Demodag

Dat we een niet al te best voorjaar achter de rug hebben, was te merken op de demodag op 28 juni. Die was goed georganiseerd met voldoende standhouders, maar de belangstelling was matig. Als reden werd onder andere genoemd dat er te veel vakbeurzen voor asperges zouden zijn (ook in Duitsland), maar daar geloof ik niet in. In het verleden zijn er ook demodagen op ons bedrijf georganiseerd, met veel belangstelling en tot tevredenheid van de standhouders. Dat was in jaren met nette prijzen voor de asperges, met een heel andere stemming dan nu.

Meer over


Beheer