Eerder fors gestegen prijzen Conference vlakken af

27-01-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Conference-peren. - Foto: Joris Telders
Conference-peren. - Foto: Joris Telders

De duurste grove Conference van dinsdag op de Belgische veilingen verloor donderdag een paar cent.

Daar staat tegenover dat voor kleinere maten de prijs opveerde. Het past bij een zo buitengewoon sterke prijsstijging in twee weken tijd. De kopers gaan hun strategie aanpassen en verleggen de vraag naar een andere goedkopere kleinere maat. De exportkwaliteit 70+ Conference tipte niet meer de €0,80 aan donderdag, maar bleef steken op €0,78.

Toch mogen Belgische en Nederlandse telers zich verheugen op een beste middenprijs. In week 3 kwam deze net onder de €0,60 uit voor Belgische Conference, iets minder dan in week 2, toen de prijs geëxplodeerd was (een plus van €0,15).

Kwaliteit verbeterd

Dat is ook het prijsniveau voor ongesorteerd product, melden partijen in de handel. Het niveau lag in december nog onder de €0,50. In die maand was de markt nog een heel andere en drukten veilingen kwalitatief kwetsbare perenpartijen de markt op. Nu is er sprake van krapte, die verder versterkt wordt door het sneller uitverkocht raken van Doyenné du Comice. Kopers zullen daardoor nog meer op Conference moeten terugvallen.

Extra acties

Ook verwacht de tussenhandel meer acties met hardfruit de komende week nu supermarktacties met groente worden ingeruild voor hardfruitacties. Veel groente uit Spanje is door koude namelijk niet meer leverbaar. Deze week zijn drie acties met peren in Nederlandse supermarkten. De prijs ligt rond de euro per kilo. Te verwachten valt dat winkelketens de prijzen in de winkels zullen aanpassen. De inkoop geschiedt op weekcontracten of contracten voor 2 weken.

Explosie prijs Britse Conference

Op de Duitse groothandelsmarkten was afgelopen nog weinig zichtbaar van prijsexplosie voor Conference. De Duitse Conference loopt af, melden onderzoekers van BLE. In Engeland explodeerde de prijs van Britse Conference wel. Met een prijs van €0,78 voor klasse 1 steeg de prijs in één week met 18%. Voor Britse Conference is de handelsprijs nu ruim 30% duurder dan vorig jaar.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer