Doorgaan naar artikel

Eén Westlandse teler mag cannabis telen

Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. Foto: Reuters premium

Een medewerker van een hennepplantage in het noorden van Israël controleert de planten. In Israël wordt hennep geteelt voor medische doeleinden. Foto: Reuters

Eén glastuinder in Westland start op kleine schaal cannabisteelt voor wetenschappelijk onderzoek. Andere grotere kunnen volgen.

Het gecontroleerd legaal telen van medicinale cannabis met ontheffing van het ministerie van VWS leent zich goed voor grootschalige teelt in (Westlandse) kassen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van Westland Verstandig.

Kansen voor groei

Voor de glastuinbouw liggen kansen nu het Bureau voor de Medicinale Cannabis (BMC) een Europese aanbesteding start om medicinale teelt te starten. Het BMC hoopt op tuinders bij de aanbesteding. De laatste aanbestedingen kwam er steeds maar één reactie en één prijs uit de aanbesteding van een ‘binnenteler’. Het BMC moet ook nog overtuigd worden van de kwaliteit van de teelt in kassen. ‘In 2003 startten we met twee telers, waaronder 1 in een kas. Die kon helaas niet de constante kwaliteit garanderen, maar met de moderne kassen is dat misschien wel goed mogelijk omdat ze kunnen schermen’, aldus een woorvoerder van BMC. Hoe groot de productie zal zijn in de aanbesteding kan het Bureau voor de Medicinale Cannabis (BMC) niet zeggen op dit moment. ‘Dat is aan de markt.’ Wel heeft het BMC dus een ontheffing gegeven aan een Westlandse glastuinder die cannabis onder glas gaat telen. Een belangrijke stap mogelijk voor andere telers.

Gecontroleerde kwaliteit

Westland is voorstander van gecontroleerde teelt in kassen. “Om de farmaceutische kwaliteit te garanderen, wordt de medicinale cannabis geteeld aan de hand van strikte protocollen. In de kassen bestaat een stabiel klimaat waar de kweker de protocollen goed kan naleven, zodat de farmaceutische kwaliteit gegarandeerd wordt.” Het toestaan van thuisteelt door patiënten is volgens de gemeente nu niet aan de orde, omdat de rijksoverheid zich daarover moet uitspreken.

Strenge voorwaarden

De voorwaarden voor grootschalige teelt en personeel zijn streng. Een medewerker van dat Bureau voor de Medicinale Cannabis (BMC) gaat na iedere oogst naar de teler voor een inname, zo staat op de website van BMC. De inspecteur weegt de oogst af, controleert de oogst op uiterlijk en maakt een portie gereed voor controle bij het laboratorium. Net als bij groente en fruit kan plaatsvinden wordt geoogste cannabis doorgestraald. Er zijn Europese teeltvoorwaarden van plantaardige productie voor medicinale grondstoffen.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin