Doorgaan naar artikel

‘Een week later pas bladgewassen oogsten valt nog mee’

Het oogstseizoen startte voor bladgewassenteler Matthe Bottenberg in IJsselmuiden dit jaar in de week van 22 mei. “Dat is ongeveer een week later dan vorig jaar, dus eigenlijk valt dat nog wel mee”, stelt hij op 22 mei vast.

Twee maanden eerder begon hij in week 12 met de eerste plantingen onder vliesdoek van zijn lollo bionda, lollo rossa, Romanasla en andijvie. Om ze aan de groei te krijgen, is normaal gesproken een beregeningsrondje nodig. Dit jaar was dat niet het geval. “Ook de onkruidbestrijding met Kerb is door de goed vochtige grond heel goed geslaagd. Dat kan op onze veenachtige grond met 20% afslibbare delen en 20% organische stof ook wel eens anders uitpakken.”

Iets ongelijke gewasstand

Het planten verliep ondanks de vele regen geheel volgens plan. “Op een gegeven moment moet je wel met het planten beginnen. Maar dat is dan weer het voordeel van onze grond: die kleurt bovenin weer snel grijs als teken dat die aan het opdrogen is. Dan is de ondergrond nog wel nat, maar kun je toch al wel planten zonder dat je de grond versmeert. Je ziet nu wel dat de planten hier en daar wat ongelijker staan, omdat het op sommige plekken toch nog wat natter was dan op andere plekken in het perceel.”

Percentage uitval valt mee

Na het verwijderen van het vliesdoek past Bottenberg uit voorzorg Pergado V toe tegen valse meeldauw. Tegen andere schimmels zet hij Luna Sensation en Orondis Plus in. “Ik had verwacht dat we dit jaar meer uitval door schimmels zouden hebben dan de circa 5% die we nu niet kunnen oogsten. Ik denk dat met name door de lagere temperaturen schimmels toch weinig kans hebben gekregen. Die 5% wegval is door Botrytis. Als je een krop wil pakken, breekt die gewoon af. Ik had onder deze omstandigheden ook wel uitval door Pythium verwacht, maar dat is dus niet het geval.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Matthe Bottenberg
Matthe Bottenberg

bladgewassenteler in IJsselmuiden (Overijssel)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin