Doorgaan naar artikel

Een tuinder is geen boer

Sinds donderdag 11 april mag iedereen op agrarischondernemer.nl stemmen op de vijf finalisten die over zijn voor de titel Agrarisch Ondernemer 2012. Het gaat tussen 4 tuinders en 1 boer.

Met een beetje toegeeflijkheid zou je knolselserijteler Luc Berden nog een akkerbouwer kunnen noemen. Maar het is natuurlijk gewoon een tuinbouwbedrijf. Alleen de beperkte omvang van 42 hectare geeft het al aan. En ook de afzetorganisatie (ZON fruit& vegetables) en het afzetkanaal (supermarkten) maken duidelijk dat het wel degelijk om een verse groente gaat, die marktgericht voor consumenten wordt geteeld.

Behalve op  Berden kunnen we ook stemmen op de welbekende tomatenteler Jos Looije (van de Honingtomaatjes), op potplantenbedrijf Ammerlaan The Green Innovator en op bollenteler Jos Borst. O ja én op de varkenshouders Twan en Ludo Poels.

Met gepast chauvinisme zouden we kunnen stellen dat deze lijst van finalisten eens te meer aangeeft waar het ondernemerschap in de agrarische sector gezocht moet worden: niet in de land- maar wel in de tuinbouw. Waar al sinds de 19de eeuw de strijd gaande is op de vrije markt en producenten wel scherp marktgericht moeten telen willen ze überhaupt het hoofd boven water houden.

Saillant detail: de organisator van deze jaarlijkse prijs, het Agrarisch Dagblad, verschijnt sinds begin dit jaar onder de naam Boerderij Vandaag. En richt zich in haar nieuwsvoorziening logischerwijs dus nog vrijwel uitsluitend op boeren.

Zoals gezegd, op de grens van vollegrondsgroenteteelt en akkerbouw bevindt zich nog een grijs gebied van ondernemers die zich net zo makkelijk boer als tuinder noemen. Maar meestal is een boer geen tuinder en een tuinder geen boer. Ik vermoed daarom ook dat met hetzelfde chauvinisme waarmee ik mij hierboven uitliet over het marktgericht ondernemerschap in de tuinbouw – waar de gemiddelde akkerbouwer en veehouder voorlopig alleen maar zenuwachtig op vooruitblikt vanwege de hervorming van het Europees landbouwbeleid – de boeren op die ene veehouderij gaan stemmen. Mochten er bookmakers zijn waar je kunt gokken op wie deze publieksprijs wint, dan zet ik mijn geld op de gebroeders Poels.

Maar mijn stem ging naar Luc Berden. Met als doorslaggevende factor het feit dat hij geen familiebedrijf voortzet, maar vanuit het niets de knolselderijkoning is geworden. Ik heb natuurlijk niet echt gestemd, want dat kan niet als Reed Business journalist. Maar u kunt wel nog een paar tuinbouwstemmetjes laten weerklinken op die boerensite.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin