Doorgaan naar artikel

‘Een toekomstige fruitboom’

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De wereld verandert snel, waarbij nieuwe technieken, klimaatveranderingen en politieke besluiten op ons pad blijven komen. De vraag is hoe we hiermee omgaan, welke oplossingen er voorhanden zijn en hoe we nieuwe technieken kunnen inzetten om de invloed van het veranderende klimaat en regelgeving in ons voordeel te laten uitvallen.

Zo ook het gebruik van data dat moet werken ten gunste van uw bedrijf en niet andersom. De big data-bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon, willen zoveel mogelijk over een individu te weten komen, omdat daar voor hen de toegevoegde waarde zit.

Data verzamelen zonder schending AVG

Waarom willen wìj ook niet allemaal zoveel mogelijk weten over onze afzonderlijke bomen? Want die zijn ook allemaal uniek. Met hun eigen groeiwijze. Eén voordeel hebben we als fruittelers alvast: bomen vallen niet onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)! Wij kunnen, zonder dat we de AVG schenden en de Autoriteit Persoonsgegevens op ons dak krijgen, zoveel gegevens vastleggen als we willen. Met dronebeelden, taakkaarten, sensoren en ook visuele waarnemingen. Als sector moeten we samen vooruitkijken en nieuwe initiatieven benutten.

Stap in de toekomst

Hardlopers zijn doodlopers? Degenen die blijven staan, worden ingehaald door de realiteit. Laten we daarom samen doorgaan, want teruggaan naar vroeger kan niet meer.

Denk na hoe u over tien jaar wilt telen, hoe u de teelt bestendig maakt voor de volgende generatie. Mijn advies aan u is om nu al die stap in de toekomst te zetten om de problemen van vandaag niet ook die van morgen te laten zijn.

Beheer
WP Admin