Doorgaan naar artikel

‘Een middel tegen rupsen hebben we niet in Chinese kool’

Image premium

Vanaf de plantingen van begin april verloopt het teelttechnisch weer gewoon goed met de Chinese kool van Compliment in Zeeland.

Ramón Scheepers: “Dat de plantingen van de eerste twee weken in april nog schotproblemen zouden kunnen geven, had ik verwacht. Alleen dat schot in de twee plantingen in de twee weken daarop ook nog zou spelen, had ik niet verwacht. Door er met oogsten kort op te zitten, hebben we alles gewoon kunnen oogsten, alleen waren de kolen natuurlijk wel wat lichter. De handel accepteert tot eenderde schotvorming en daar zijn we ruim onder gebleven.” Ook de afgelopen twee weken was Chinese kool goed te verkopen, “alleen om de prijs omhoog te krijgen, dat valt niet mee. We verdienen er wat aan, maar het houdt niet over op dit moment. Qua koolgewicht zitten we wel weer op het gewenste niveau.”

Het probleem van rupsen

Op gebied van gewasbescherming vormen rupsen een probleem. “Tegen koolvlieg hebben we zaadcoating, tegen mineervlieg en bladluizen hebben we goede middelen, maar tegen rupsen hebben we niets. En rupsen of uitwerpselen van rupsen in het product, dat accepteert de handel uiteraard niet. Daar zit echt een probleem en ik houd gezien de weersvoorspellingen mijn hart vast voor de komende dagen als het om rupsen gaat”, aldus Scheepers op 4 juli. “Het enige dat we kunnen doen, is ‘gas geven’ met oogsten als we rupsen vinden in een gewas dat tegen de oogst aan zit.”

Caltrac tegen binnenrand

Om het gewas sterk te maken tegen binnenrand wordt twee keer per week met de bladmeststof Caltrac gewerkt. “Een week of twee geleden en ook bij het huidige, vochtige weer kan het gewas vanaf een bepaald stadium haar vocht niet meer goed kwijt. Dan ontstaat binnenrand. Door de behandelingen met Caltrac proberen we dat zo goed mogelijk tegen te gaan.”

Rasverschillen kloppen

Het gewenste effect van het ras Kalikin naast Emiko blijkt uit te komen. “Kalikin is inderdaad een paar dagen eerder toe aan oogsten dan Emiko. De spreiding waar we op hadden gehoopt, hebben we zo dus te pakken. Dat betekent nog meer continuïteit in ons oogstschema.”

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin