Doorgaan naar artikel

Eén lobby voor productschappen

De agribusiness en LTO Nederland zullen in de lobby voor het behoud van de productschappen voortaan samen optrekken.

“De lucht is geklaard”
Dat is de uitkomst van overleg tussen LTO Nederland, het Nederlands Agribusiness Forum (NAF) en de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). ”De lucht is geklaard”, aldus LTO-voorman Albert Jan Maat.
Maat zei eerder in deze krant bij de lobby voor het behoud van productschappen de stem van de agribusiness te missen. De lobby zou sterker zijn geweest, impliceerde Maat, als het bedrijfsleven met LTO Nederland was opgetrokken. Mogelijk was het dan ook niet zover gekomen dat de Tweede Kamer voor afschaffing van productschappen is.

Lobby
Royal Cosun, Vion, FrieslandCampina, Van Drie Group, FloraHolland en de vakbonden lobbyden wel herhaaldelijk met relevante politici. Tevens werd in een serie landelijke kranten een advertentie geplaatst waar ook andere partijen zoals Cargill voor meetekenden. Het was bewust beleid van de zakelijke lobby om gescheiden van LTO Nederland op te trekken. LTO Nederland werd ook niet over de lobby van de agribusiness geïnformeerd.
Maat vroeg daarop overleg aan met de NAF en NCR. Namens de NAF nam algemeen directeur Cees ’t Hart van FrieslandCampina deel aan het overleg, en namens de NCR de voorzitter van Royal Cosun, Jos van Campen. Laatstgenoemde bevestigt dat de lobby voortaan niet meer gescheiden gevoerd zal worden.

Samen optrekken
Van Campen vindt dat de lobby al had moeten plaatsvinden toen politieke partijen hun verkiezingsprogramma schreven, al wil hij het gescheiden optrekken voorheen niet als een fout bestempelen. ”Maar voortaan trekken we in deze lobby samen op. Dat is afgesproken.”Gezamenlijk zullen de partijen in overleg treden met minister Henk Kamp van sociale zaken. Kamp moet beslissen of hij de motie tot afschaffing waarmee de Tweede Kamer akkoord is, overneemt.

Bron: Boerderij Vandaag  – Auteur: Jan Cees Bron

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin