‘Een goed begin, maar nu al geen goed seizoen meer’

06-04-2017 | |
Swinkels
Frank Swinkels aspergeteler
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De griezelige ontwikkeling in de vroege aspergeteelt waar Frank Swinkels in Ysselsteyn in zijn vorige bijdrage in deze rubriek over sprak, komt sneller uit dan hem lief is.

“In de kas zijn we volgens planning in het weekend na carnaval begonnen met oogsten”, vertelt Swinkels op 5 april. “Maar dat de asperges vanuit de verwarmde en onverwarmde minitunnels zich zo vroeg al zouden melden, hadden we niet voorzien. Momenteel zitten we daarom echt in een flinke prijsdip en voor zover ik dat nu al kan inschatten, belooft het geen geweldig seizoen te worden. Onze piek in de productie van binnen en buiten valt nu samen met de dip in de prijsvorming.”

Grenzen aan de markt

Richting Pasen verwacht Swinkels wel dat het aantrekt. “De vraag wordt momenteel ook aangewakkerd, maar of dat ons seizoen nog kan redden betwijfel ik nu al”, stelt hij enigszins in mineurstemming vast. “Maar de huidige situatie geeft ook aan dat de markt voor asperge vroeg in het seizoen aan zijn grens zit. Nog meer kan de markt gewoon niet hebben, want dan was het nu niet zo gelopen.”

Bruinverkleuring ondereinden

De start in de kas was goed, maar na een week of twee begon er aan de ondereinden een raar soort van bruinverkleuring te ontstaan. “We zijn aan het onderzoeken waar dat aan ligt, maar tot op heden hebben we de vinger er nog niet achter kunnen krijgen. We hebben een grondmonster gestoken, misschien zit het hem in de bemesting. Er ontstaan een soort van speldenprikjes op de ondereinden en een dag na het steken ontstaat er een bruine schijn.”

Grond op vocht

De potgrond in de brede bedden is inmiddels op vochtcapaciteit, maar dat proces duurde langer dan verwacht. “Een leer voor volgend jaar dat we de potgrond niet zover moeten laten indrogen. Het heeft echt heel lang geduurd voordat die weer water opnam.”

Extra personeel

Ondanks de piek is Swinkels bij met het oogsten. “We hebben alles geoogst en gesorteerd wat moest, maar vraag niet hoe. Dat heeft echt bloed, zweet en tranen gekost. We hebben extra personeel opgetrommeld en we hebben extra uren gedraaid. Gelukkig begint de productie in de kas nu af te nemen, maar buiten in alle minitunnels is het nog volle bak. Als ik naar de weersberichten voor de komende dagen kijk, dan is er alleen op zondag een piek van rond 20 graden met zo’n 10 uur zon. In de komende dagen en ook de dagen erna wordt het niet zo warm en maakt de zon minder uren. Ik denk daarom dat de productie ook daar toch zal afnemen. In onze percelen zal die in ieder geval niet op peil blijven.”

Effect hagelschade

Het effect van de hagelschade van vorig jaar valt tot nu toe mee. “We oogsten in Cumulus asperges van goede kwaliteit. De productie nu is goed, maar we zijn daar nog niet zo lang aan het steken. We zullen kijken wanneer we daar stoppen met oogsten. We nemen in ieder geval het zekere voor het onzekere, zodat het gewas voor het volgende seizoen extra tijd heeft om verder te herstellen.”

Auteur: Stan Verstegen



Beheer