Doorgaan naar artikel

‘Eén EU, één loonstelsel’

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

Het is eind mei en we zijn over de helft van het aspergeseizoen.

De tussenbalans opmakend, kun je vaststellen dat het seizoen voor de kasteelten en de teelten onder minitunnels met vrij lage prijzen begon. Alleen heel vroeg werd voor kasasperge boven de € 10 per kilo betaald, al snel zat het op hooguit € 8.

Dieptreurig, zo je gewas zogenaamd te vernietigen

Prijzen kelderden

Rond Pasen was de productie in verhouding tot de vraag te groot en kelderden de prijzen. Op dat moment werd er door een collega nogal wat tamtam gemaakt over superlage prijzen waarvoor geen asperge te telen is. RTL, NOS en alle dagbladen namen het over, op een moment dat de prijsvorming alweer verbeterde. Ik vond het een dieptreurige vertoning dat die collega in het journaal liet zien dat hij zijn gewas zogenaamd vernietigde. Een waanzinnige actie van een eenling waar wij als sector zelfs nu nog last van hebben. Ik krijg nog steeds opmerkingen van mensen die bij ons in de winkel asperges komen kopen dat de prijzen toch zo slecht waren… Met andere woorden…

Redelijk niveau

Gelukkig zaten de prijzen maar heel kort in die dip en zijn ze daarna gestegen naar een redelijk niveau. Ik zeg niet dat we op het einde terugblikken op een goed seizoen, maar toch zeker een redelijk seizoen, wel met tegenvallende producties. Het voordeel daarvan is meer rust op het bedrijf en meer tijd voor werkzaamheden zoals het draaien van de folie.

De verschillen in lonen tussen landen zijn nog steeds groot

Onze stekers krijgen per uur betaald, klachten over te weinig verdienen krijgen wij dus niet. Dat brengt me wel op de verkiezingen voor de EU en de verschillen die er tussen de lonen in de verschillende landen nog steeds zijn. In Duitsland klagen telers over hoge kosten voor hun seizoenarbeiders, want ze moeten dit jaar minimaal € 9,20 bruto per uur betalen. Wij betalen ondertussen met bruto € 18 bijna het dubbele!

Voorstander van EU

Ik ben voorstander van de EU, maar dan moeten Frans Timmermans en de zijnen er ook voor gaan zorgen dat deze vorm van oneerlijke concurrentie verboden wordt. Óf Nederlandse asperges moeten gewoon beter betaald worden dan de Duitse ‘Spargel’, maar dat zie ik zo snel nog niet gebeuren.

Bekijk meer

Delen

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin