Edeka verzekert zich van Duitse vruchtgroenten

21-03-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Supermarktketen Edeka is marktleider in Duitsland. Foto: ANP
Supermarktketen Edeka is marktleider in Duitsland. Foto: ANP

Om regionale producten te kunnen aanbieden, contracteert de Duitse supermarkt Edeka 22 hectare glasgroenten.

Edeka Südwest heeft drie Duitse vruchtgroentebedrijven ingelijfd als vaste contracttelers. Maandag 20 maart tekenden de supermarkt en de tuinbouwbedrijven een overeenkomst. Daarin leggen de telers zich vast exclusief voor Edeka te telen en Edeka legt zich vast alle groente van de telers af te nemen.

Onder de telers zijn glastuinders van het eiland Reichenau in de Bodensee op de grens van Duitsland en Zwitserland. Van deze telers neemt Edeka 3 hectare biologische tomaten en komkommers af en 13 hectare paprika’s en aubergines. Uit het iets noordelijker gelegen Hochdorf komt 6 hectare bijzondere tomatensoorten van het familiebedrijf Hagdorn.

Regiomerk Unsere Heimat

De groente van de Edeka-telers liggen het hele jaar in de winkels onder het regionale merk ‘Unsere Heimat – echt und gut’. Het contract werd ondertekend op een innovatiebeurs in Karlsruhe, in aanwezigheid van de landbouwminister van deelstaat Baden-Württemberg Peter Hauk. De minister prijst het contract als goed voor zowel de telers als Edeka en de klanten van Edeka. Hij ziet de voorwaarden waaronder de partijen samenwerken als een voorbeeld voor supermarkten en telers in alle Duitse regio’s.

‘Sterke vraag naar regionaal product’

Edeka zegt op deze manier aan de nog altijd ‘sterke vraag naar regionaal product’ te willen beantwoorden. De betreffende telers in Zuid-Duitsland zijn pas sinds enkele jaren overgegaan van open teelt naar glastuinbouw. Op die manier kunnen ze jaarrond producten leveren.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer