Doorgaan naar artikel

‘Ecoploeg in plaats van traditioneel ploegen’

Peter Appelman vertelt over de broccoliteelt en hoe het gaat met de productie.

Bij Appelman Vegetables in Stompetoren (N-H) gaat het er even wat rustiger aan toe. “We hebben minder broccoli door de hittegolf in de laatste volle week van juli én omdat we begin juni het planten moesten uitstellen. Het was toen al te nat. Vanaf volgende week zitten we wel weer op ons normale productieniveau”, aldus Peter Appelman.

“Als er geen heel gekke dingen meer gebeuren, zal dat tot het einde van het seizoen wel zo blijven. De gewassen staan er goed bij. Ik denk dat de prijsvorming op een goed niveau zal blijven. De vooruitzichten zijn niet slecht.”

Vooral schoonheidsfoutjes

De kwaliteit was de afgelopen periode wel wat wisselend. “Dat scheelt van perceel tot perceel en soms zelfs van baan tot baan. De mindere kwaliteit uit zich met name in doorwas en tweekorreligheid als gevolg van de hete dagen. Het gaat vooral om schoonheidsfoutjes”, relativeert Appelman.

Daarbij zitten er wel verschillen tussen de rassen, merkt hij. “Tot op heden vind ik Ironman de mooiste broccoli geven. Larsson is ook goed, de planting Titanium – die we het laatst geoogst hebben – stond wat minder mooi, maar daar zijn we ook wat vroeg in begonnen met snijden.”

“De volgende plantingen die tegen de oogst aan zitten, staan er weer beter op. Kortom, het beeld is wat wisselend, maar Ironman is in kwaliteit de constantste.” Op het gebied van insecten en schimmels was er tot nu toe weinig loos.

Groei weer te pakken

Tot een week of 3 geleden had beregenen alle aandacht. Daarna heeft het in Stompetoren een aantal keren goed tot pittig geregend. Appelman: “De grond had het nodig, maar nu is die weer mooi vochtig. De gewassen hebben de groei weer goed te pakken. Dat zie je zeker aan onze wittekool. Dat komt goed uit, want in de vroege rassen hebben we al behoorlijk veel gesneden.”

“Er was vraag en de prijzen waren goed. We zitten zo langzamerhand al aan onze bewaarsoorten, maar zolang de prijsvorming op de huidige 30 cent per kilo blijft, is dat geen enkel probleem. Als ze goedkoper worden, laten we ze dikker groeien en dan leveren we ze aan de snijderij.”

Verder met bloemkool

Dit seizoen teelt Appelman voor het eerst bloemkool. “Het is misschien niet het gemakkelijkste seizoen en er kunnen ook wel kleine dingetjes beter. Zo’n nieuwe teelt is wennen, maar over het algemeen gaat het zeker niet slecht. We weten in ieder geval zeker dat we er volgend jaar mee doorgaan, net als met broccoli en wittekool.”

“Dat blijft allemaal op hetzelfde niveau en we zijn nu al bezig om voor het komende seizoen alles te regelen. Rond de percelen, de benodigde planten en de rassen. Dat is nu bijna rond; het voordeel van even wat minder drukte. Als alles normaal verloopt, zal het tot half december ook niet meer rustig zijn. Het kan maar beter alvast geregeld zijn.”

Eco-ploeg en groenbemesters

Inmiddels heeft Appelman al zo’n 40 hectare groenbemester ingezaaid. “Die is goed opgekomen en staat er door de regelmatige regen goed bij. “Vorig jaar gebruikten we een mix van Phacelia en Japanse haver. Dit jaar is dat een zelfbedachte mix van winterwikke, winterrogge, haver, Phacelia en klaver.”

Het idee is dat de haver en Phacelia afsterven en dat de wikke en rogge tot april staan. Dan klepelen we en ploegen we vervolgens met de ecoploeg. Die ploeg hebben we vorig voorjaar ook gebruikt en daar vervolgens na de bewerking witte kool geplant. Het is toch een heel andere aanpak dan voorheen met ploegen in het najaar en dan nog een bewerking voor het planten.”

“Ik denk dat die aanpak zijn langste tijd gehad heeft en de trend van groenbemesters en ecoploegen doorzet. Het is beter voor de structuur van de grond en dat zie je terug in de stand van de gewassen. Wij gaan er in ieder geval zeker mee door.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Foto: Lex Salverda
Peter Appelman

Broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin