Doorgaan naar artikel

​‘EC in mat zakt snel door oplopende plantbelasting tomaat’

“In de week voor Pasen hadden we door het donkere weer van de afgelopen periode een kleine stagnatie in de oogst. Het gat in de productie zat tussen de derde en vierde tros”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

Het tomatengewas staat er goed op. In week 14 is bijna de 10.000 Joules instraling aangetikt, maar wel met veel noorderwind. “Omdat dit een koude droge wind is, hadden we de ramen aan noordzijde bijna gesloten tot op 1%. Door een hogere verdamping moest het scherm noodgedwongen eerder worden gesloten om de luchtvochtigheid op peil te brengen en de plant op spanning te houden en bladrandjes te voorkomen.”

De eerste drie trossen zijn gesnoeid op vijf vruchten en de volgende vier trossen op zes. Na de zevende tros is het trossnoeien gestopt, omdat er dan los gaat worden geoogst. “We zijn tenslotte telers van losse tomaten.”

In week 11 is begonnen met het knippen van de eerste trossen. De kwaliteit van de tomaten is goed en ze hebben een mooi rode kleur. De trostomaten zijn 10 gram grover dan vorig jaar.

Extra stengel vraagt voeding

“In week 12 merkten we al dat de extra stengel aan de voeding begon te trekken. Gelukkig was de EC in de mat hoog. In week 9 was de EC in de mat 10, terwijl we constant een watergift van 3,5 EC hebben gegeven. De EC was relatief hoog en eigenlijk te hoog. Maar dat was niet erg met de donkere dagen, die remmend werken op de verdamping van de plant. Vanaf week 11 zagen we dat de EC werd ‘weggevreten’ door de oplopende plantbelasting als gevolg van de extra stengel. In week 14 was de EC in de mat nog maar 5. Vanwege de kleuring van de tomaat is het nu belangrijk om kalium in de gaten te houden. Dit element moet in de watergift op 10 millimol per liter blijven.”

Later water geven

De teler start later dan normaal met het watergeven. “In plaats van 9.00 tot 9.30 uur geven we pas rond 11.00 uur water. Leidend hiervoor is het vochtgehalte en het buitenklimaat, waar de plant uiteraard geen stress van mag ondervinden. Het watergeven gaat door tot 17.00 tot 17.30 uur.”

Voor het later starten met druppelen zijn verschillende redenen. “Als de instraling op z’n hoogste stand is, willen we ervoor zorgen dat er meer zuurstof in de mat zit. Ook willen we condensvorming op het onderste gedeelte van de stam voorkomen om Botrytis tegen te gaan. En het nadeel van matten die op de grond liggen, is dat het water in de druppelslangen minder snel opwarmt dan bij gotenteelt. Ook een reden om later te starten met het watergeven.”

Bij matig weer is het drainpercentage niet meer dan maximaal 15%, omdat het gewas niet veel verdampt. Bij mooi weer is er meer verdamping en dan wil de teler meer drain hebben.

Witte vlieg

Per vierkante meter is nu 1,8 stuks Macrolophus uitgezet. “We merken langs het middenpad dat witte vlieg aanwezig is, maar Macrolophus is ook aanwezig. Op plekken waar meer witte vlieg zit, hangen wij gele vangplaten op, wat een zeer effectief hulpmiddel is.”

Vanwege een lichte aantasting van Botrytis is er in week 13 een keer Luna Privilege meegedruppeld, dat zowel tegen Botrytis en meeldauw werkt.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin