Doorgaan naar artikel

EC: dagprijs groente zegt niet veel

Image

De Europese Commissie wil van lidstaten de gerealiseerde producentenprijzen voor een reeks groente- en fruitproducten ontvangen.

Dat EU-prijssysteem vormt al langer de basis voor mogelijk ingrijpen op de markt, zoals tijdens de Russische boycot. De prijzen op de dagmarkt zijn voor de Europese Commissie echter te volatiel en zeggen niet veel over de marktsituatie. De commissie wil daarom weekprijzen van lidstaten; gewogen gemiddeldes.

Richtlijnen

Bij veel lidstaten leidt dat tot vragen. Zij vragen nog steeds dagprijzen op en leveren die aan, bleek op de jongste beheerscomité Groenten en Fruit van juni. De Europese Commissie heeft de lidstaten richtlijnen gegeven hoe gewogen gemiddeldes berekend moeten worden. Die prijzen evalueert de commissie vervolgens. Zo geeft de marktanalyse van de Europese Commissie begin juni aan dat voor tomaten, komkommer en paprika slechte prijzen zijn gerealiseerd met sterke prijsbewegingen.

Uit de interventieregeling voor de Ruslandcrisis blijkt verder dat korte tijd tomaten zijn opgekocht. Niet duidelijk is uit welke landen die opkoopactiviteit kwam.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin