Doorgaan naar artikel

EasyFlow voorkomt morsen bij vullen tank

De tank met gewasbeschermingsmiddelen vullen zonder te morsen, dat is het doel van het Closed Transfer System met de naam easyFlow. In 2015 werd het door Bayer en AgroTop ontwikkelde systeem getest op 18 teeltbedrijven. Het systeem werkt, maar vraagt nog aanpassing.

In 2015 werd op 18 bedrijven ervaring opgedaan met het Closed Transfer System easyFlow. Er zaten verschillende typen spuitmachines in de pilot. De ervaringen waren positief, maar er waren ook zaken die om aanpassing vroegen, zoals de capaciteit bij het vullen en het doseren bij slechts gedeeltelijk gebruiken van de verpakking. Ook is doseren lastig bij verschillen in formulering (kleur/viscositeit) en als het etiket de schaalverdeling bedekt. Ook kwam installatie van easyFlow op of nabij de fustenreiniger als wens naar voren.

Twee nieuwe varianten

Naar aanleiding van deze ervaringen heeft AgroTop de easyFlow gedurende het project al doorontwikkeld. Dat resulteerde in de easyFlow M en de easyFlow QF. De easyflow M heeft een maatbeker onder de tankadapter voor een betere dosering. De maatbeker wordt bij het spoelen mee gespoeld. De easyFlow QF is uitgebreid met een digitale flowmeter die nog nauwkeuriger doseren mogelijk maakt. Verder is die geschikt voor het doseren vanuit 200 of 1.000 liter vaten. Beide varianten op easyFlow kunnen in de nabijheid van de fustenreiniger worden geïnstalleerd.

In 2016 wordt de pilot voortgezet met de twee nieuwe varianten. Er is ruimte voor nieuwe deelnemers.

Combinatie manchet en tankadaptor

EasyFlow is een combinatie van een universele manchet die op een can met middel gedraaid wordt en een tankadaptor die op de opening van de tank is aangebracht. Met een halve slag draaien zit de manchet vast op de adaptor. Het manchet blijft op de can totdat die leeg is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin