€ 80 miljoen illegale middelen in beslag genomen

17-06-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Gewasbechermingsmiddelen op archiefbeeld. Foto: Hans Prinsen
Gewasbechermingsmiddelen op archiefbeeld. Foto: Hans Prinsen

Bij de jaarlijkse internationaal gecoördineerde actie tegen de handel in illegale (namaak-)gewasbeschermingsmiddelen, is voor € 80 miljoen aan middelen in beslag genomen.

Dat meldt Europol. Er zijn twaalf mensen aangehouden in Italië en Spanje. De operatie (Silver Axe genoemd) werd uitgevoerd in de eerste vier maanden van dit jaar. Bij een van de acties werd een product in beslag genomen dat neonicotinoïden bevat, terwijl dat niet op het etiket stond. Dat leidde in het concrete geval tot de vernietiging van bijenvolken door het gebruik van een niet-toegelaten product op bomen.

763 overtredingen of misdrijven geregistreerd

In totaal is 1.203 ton aan illegale middelen in beslag genomen op 268 verschillende plekken. Er werden 763 overtredingen of misdrijven geregistreerd. Er wordt steeds meer online aangeboden. Het is de zesde keer dat Europol een internationale gecoördineerde actie houdt tegen de handel in illegale middelen en middelen die illegaal onder een merknaam worden aangeboden. Alle 27 EU-lidstaten en acht andere landen deden aan de actie mee.

Duurzame voedselproductie

De actie gebeurt in samenwerking met de gewasbeschermingsmiddelenindustrie. In een reactie zegt directeur-generaal Geraldine Kutas van CropLife Europe dat de samenwerking tussen de industrie en Europol op het gebied van illegale bestrijdingsmiddelen vruchtbaar blijkt. Kutas zegt dat ook in het kader van de Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie het van belang is dat zowel boeren als handelaren en distributeurs zich ervan moeten verzekeren niet met criminelen in zee te gaan. “Anders komt de duurzame voedselproductie in gevaar.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer