Doorgaan naar artikel

€ 30 miljoen voor steun duurzame warmtetelers

Van de tijdelijke steunregeling hernieuwbare warmteprojecten is de helft van de € 60 miljoen terecht gekomen in de glastuinbouw.

Dat blijk uit de glastuinbouwbrief van demissionair minister Piet Adema. Voor deze Tijdelijke subsidieregeling hernieuwbare warmteprojecten (HEHW) was € 60 miljoen beschikbaar gesteld vanuit het klimaatfonds. De regeling werd in november 2023 geopend voor aanvragen. Er is voor € 48 miljoen aan subsidie beschikt, waarvan € 30 miljoen aan projecten in de glastuinbouwsector. De regeling was bedoeld voor warmteprojecten in en buiten de glastuinbouw, maar is steeds neergezet als een tuinbouwsteunregeling, met name voor aardwarmtebedrijven.

Subsidie komt bij telers terecht

De subsidie is aangevraagd door de (aard)warmtebedrijven, maar komt waarschijnlijk terecht bij telers. Zij betalen immers de kosten om aardwarmtebedrijven te laten draaien. Door de lagere inkomsten van de aardwarmtebedrijven (door hoge gasprijzen) betaalden telers meer voor hun warmte. De hoge gasprijzen leiden tot een lager steunbedrijf uit de SDE+-regeling. Deze tijdelijke regeling compenseerde dat enigszins.

Eén van de betrokken aardwarmtebedrijven zegt dat de aangevraagde steun ook daadwerkelijk is ontvangen. Nu wordt met de telers overlegd of dit geld aan hen wordt uitgekeerd of wordt geïnvesteerd in het aardwarmtebedrijf.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin