Doorgaan naar artikel

Duurzame sla proeven in hartje Berlijn

De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen opraken en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent zijn grenzen.

Dit is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Ook internationale kunstenaars Wapke Feenstra, Kathrin Böhm en Antje Schiffers, die allen op het platteland opgroeiden, hebben zich het afgelopen jaar beziggehouden met duurzaamheid. Ze zijn gevraagd een bijdrage te leveren aan het ÜberLebenskunst Festival dat plaatsvindt van 17 tot en met 21 augustus in Haus Der Kulturen der Welt in hartje Berlijn. Een jaar lang eten verzamelen en contacten leggen met producenten om in vijf dagen ruim vijfduizend mensen te voeden is wat project ‘Vorratskammer’ van de kunstenaars het afgelopen jaar heeft gerealiseerd.

Iedereen weet dat duurzaamheid een ontwikkeling is die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Daarom heeft de Kulturstiftung des Bundes een festival georganiseerd om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Tientallen kunstprojecten zoals concerten, films, creatieve oplossingen voor duurzame problemen en optredens die zich allen uiteenzetten voor duurzaamheid zullen de bezoekers aantrekken.

Vorratskamer is één van de aanwezige kunstprojecten met als curiositeit drijvende sla op een unieke locatie midden in Berlijn. Wat deze sla, geteeld met het Dry Hydroponic systeem, zo bijzonder maakt is dat er geen water of voedingsstoffen verloren gaan door uitspoeling in de bodem. De sla is tijdens de teelt altijd voorzien van de juiste hoeveelheid water en voeding. Dit levert sterke en smaakvolle planten op die tijdens de teelt geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Het Dry Hydroponics teelsysteem is een innovatie van Viscon en Cultivation Systems waarbij duurzaamheid voorop staat. Rijkzwaan heeft hier een rol in gespeeld door middel van sponsoring van de jonge slaplanten. Door deze sla ter plaatse te telen, te tonen, te verwerken, te laten proeven en te bespreken tijdens de speciaal georganiseerde openbare gespreksronden zal deze technische innovatie niet snel vergeten worden in de beeldvorming over de stadslandbouw. Ook bij een zomers festival hoort een goede ‘drijvende’ salade op het menu te staan.

De sla-oogst start tijdens de opening van het festival op 17 Augustus rond 19.00 in de vijver voor het Haus der Kulturen der Welt en zal een blikvangervan het festival zijn.

Bron: Viscon BV

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin