‘Duurzaamheid’

13-11-2017 | Laatste update op 25-07 | |
van Aert
Mark van Aert aardbeienteler in Zundert (N.-Br.)
Foto: René den Engelsman
Foto: René den Engelsman

De wereld moet duurzamer! Dat is wat alles en iedereen de laatste jaren roept, en die roep wordt alleen maar sterker.

En terecht, want we willen allemaal een betere wereld nalaten aan onze kinderen. De stappen die we daarin moeten zetten, zijn concrete acties die we nu moeten doen.

Hierbij is de overheid vaak de aansturende factor. Het nieuwe kabinet wil bijvoorbeeld stappen maken in duurzaamheid en groene energie, door regelgeving en door middel van subsidies.

Asbest eraf met subsidie

Zo hebben wij een paar maanden geleden alle asbest van onze gebouwen laten verwijderen en zijn er nieuwe golfplaten gelegd. Hiervoor krijg je nu nog een redelijke subsidie, maar als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet je toch een beetje haast gaan maken, want deze subsidie stopt op 1 januari 2020. Het geeft me trouwens wel een goed gevoel dat al het asbest nu van mijn daken verwijderd is en mijn verzekering is er ook nog blij mee…

‘Wees kritisch naar jezelf, maar ook naar je buurman of collega’

Ook ben ik op dit moment bezig de opdracht te plaatsen om zonnepanelen te laten leggen. Hiermee willen we sowieso ons eigen stroomverbruik gaan afdekken, maar hopelijk kunnen we ook nog wat terugleveren. Het is prettig dat de overheid ook dit stimuleert door middel van de SDE-subsidie, mits je aan de spelregels voldoet!

Schoon water om middelen te behouden

Verder hadden we laatst een bijeenkomst over zuiveringsplicht water, georganiseerd door ZLTO en Waterschap Brabantse Delta. Op deze bijeenkomst werd nog eens heel duidelijk hoe belangrijk het is dat wij duurzaam bezig zijn. Als wij bepaalde middelen willen behouden in ons alsmaar krimpende middelenpakket, dan is het heel belangrijk om je ook in dit kader aan de spelregels te houden.

De overheid subsidieert waar het kan, maar grijpt in waar het mis gaat. Hierbij moet ik kritisch naar mezelf durven kijken om te zien wat er beter moet op ons bedrijf. Maar je mag en moet ook kritisch durven zijn naar je buurman of collega, want het is ons gezamenlijk belang dat heel onze aardbeienwereld nog duurzamer gaat worden.

Meer over


Beheer