Doorgaan naar artikel

‘Duurzaamheid bestraft met hoge leges’

Image

Vier Flevolandse glastelers, die met warmte-koude-opslag (WKO) willen besparen op hun fossiele energiegerbruik, worden geconfronteerd met tienduizenden euro’s aan legeskosten.

De provincie juichte het initiatief en de samenwerking tussen de telers toe, maar de verleende vergunning voor boring en bouw van de installaties ging vergezeld van een rekening € 65.430,- oftewel € 13.086,- per bedrijf. Oorspronkelijk werden kosten van een MER-rapportage zelfs voor elke individuele ondernemer in rekening gebracht, met € 47.970,- per bedrijf aan legeskosten. Dit laatste is wel aangepast naar een gezamenlijke aanvraag.

LTO Noord en LTO Glaskracht komen in het geweer tegen de leges met bijkomende dwangbevelen en beslaglegging. Ze dringen er bij het provinciaal bestuur op aan de verordening aan te passen en de extreem hoge legeskosten te verlagen. “Duurzaamheid in de praktijk wordt zo niet gestimuleerd maar juist afgeremd”, vindt provinciaal voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord. In andere provincies zouden veel lagere tarieven voor WKO-vergunningen worden berekend.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin