Doorgaan naar artikel

Dure kunstmest wel tijdig bestellen

Kunstmest toedienen in aspergeteelt. - Foto: Stan Verstegen

Kunstmest toedienen in aspergeteelt. - Foto: Stan Verstegen

De prijs van kunstmest is de afgelopen maanden sterk gestegen. De prijzen van producten als drijfmest gaan mee omhoog. Toeleveranciers adviseren tijdig te bestellen.

In de tweede helft van september is er al veel kunstmest voor 2022 verkocht. De kunstmestprijzen volgen de gasprijs; die sinds juni in drie maanden tijd verdubbelde en in oktober ook nog eens over de kop ging. “Er kwam een ware run op kunstmest”, zegt Bram Schilder, bemestingsspecialist van Agrifirm. Een deel van de telers heeft zelfs alles al vastgelegd voor het komende groeiseizoen.”

De coöperatie stimuleert de vroege verkoop van kunstmest. “In de meeste jaren is het prijstechnisch gunstig om tijdig te bestellen. Bovendien past het ons logistiek goed. Maar je moet het als teler wel kunnen en willen voorfinancieren. Bovendien moet je de ruimte hebben om het op te slaan.”

Vraag naar kunstmest groeit wereldwijd

Ook Arjen Bijlsma van Hoogland bv, toeleverancier in Noord-Nederland, signaleert dat er meer kunstmest dan in andere jaren is vastgelegd. “We kunnen niet met z’n allen wachten tot het voorjaar, want dan is het wachten op leveringsproblemen”, waarschuwt Bijlsma.

Niet alleen het transport is dan bepalend, ook de voorraad speelt een rol. Kunstmestproducent Yara waarschuwde al dat het niet vanzelfsprekend is dat in het voorjaar voor de Nederlandse agrarische sector een grote voorraad kunstmest op afroep klaarligt. Overal in de wereld is de vraag naar kunstmest groot. De kaliprijs is gestegen door een toegenomen vraag in Zuid-Amerika.

Beheer
WP Admin