Groenten & Fruit Actueel
||

Duitsland ziet schimmelsoort als ernstige bedreiging aardbeienteelt

Internationaal worden verschillende soorten Neopestalotiopsis geregistreerd in teelten, meldt de plantenziektekundige samenwerking EPPO.
Duitse universiteit ziet groot risico voor aardbeienteelt van schimmel Neopestalotiopsis rosae. Foto: Roel Dijkstra

Duitse universiteit ziet groot risico voor aardbeienteelt van schimmel Neopestalotiopsis rosae. Foto: Roel Dijkstra

In Duitsland wordt gevreesd dat de schimmel Neopestalotiopsis rosae een ernstige bedreiging is voor de aardbeienteelt. Ook in Italië, Portugal en Servië wordt schade in teelten zachtfruit gemeld.

Internationaal worden verschillende soorten Neopestalotiopsis geregistreerd in teelten, meldt de plantenziektekundige samenwerking EPPO. Dat betekent internationale uitbraken van de ziekte, vaak door het vervoer van jonge planten. EPPO heeft recent de uitbraak in Duitsland en Italië geregistreerd. Volgens die registratie is de schimmel niet in Nederland, maar de schimmel is internationaal wijdverspreid door het afnemen van het aantal middelen in de teelt.

Duitsland ziet groot risico

Een Duitse studie van de vakgroep fytopathologie van de Universiteit van Hohenheim onderstreept de noodzaak van teeltstrategieën om verspreiding van de ziekte te voorkomen en economische impact te beperken. Die is nodig om de aardbeienproductie in heel Europa en wereldwijd te behouden, zo staat in de studie. Recente internationale uitbraken leveren relatief veel schade op. De schade ontstaat niet altijd alleen als de plant onder stressvolle omstandigheden verkeert, aldus de studie.

De schimmel is vooral gevaarlijk voor buitenteelten, waarin besmetting relatief makkelijk via de wortel of regendruppels verspreidt. De ziekte is soms lastig waar te nemen in planten zelf, omdat de schade vooral onder de grond plaats vindt. In Nederland is de teelt steeds meer in kassen of in tunnels, waardoor de schimmel beter valt te beheersen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers