Doorgaan naar artikel

Duitsland sluit grens voor groenten vanwege Ehec

De spanning in verband met de Ehec-uitbraak in Duitsland is de afgelopen dagen verder opgelopen.

Het PT meldt dat alle orders uit Duitsland zijn gecanceld. Het gaat om paprika, tomaat, komkommer en sla.

Duitse grootwinkelbedrijven en groothandels hebben massaal bestellingen afgezegd van Nederlandse vruchtgroenten. Volgens de belangenorganisatie zijn de de Duitse grenzen voor deze vier producten momenteel gesloten, vanwege het lopende onderzoek naar de besmetting met de Ehec-bacterie.

Het PT rekent op een ’enorme schadepost’ voor de Nederlandse groentesector. Vergoeding van de schade wordt een van de punten op de onderhandelingsagenda die vanavond op tafel ligt bij het spoedoverleg met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Het aantal doden dat direct aan de besmetting met de gevaarlijke bacterie wordt toegeschreven liep vandaag verder op naar dertien. Het aantal mensen dat met een door Ehec veroorzaakte maag- en darminfectie in het ziekenhuis is opgenomen steeg eveneens verder richting 350. Dat meldt het Agrarisch Dagblad.

Voor de voedingstuinbouw heeft de situatie zich in Duitsland verder verscherpt. Door de aanbeveling van de volksgezondheidsautoriteiten en landbouwminister Ilse Aigner om vooralsnog af te zien van de consumptie van komkommers, tomaten en sla is niet alleen de afzet van Spaanse maar ook van binnenlandse en Nederlandse producten naar een dieptepunt gedaald.

Het Duitse ministerie van landbouw heeft consumenten gewaarschuwd voor het eten van rauwe groenten, totdat de besmettingsbron is achterhaald. ”Bescherming van de consument gaat boven de economische belangen”, verdedigt de Duitse minister van landbouw, Ilse Aigner, de terughoudendheid van Duitsland met betrekking tot de invoer van rauwe groenten.

Dat tot dusver in geen enkel product uit Duitse en Nederlandse teelt Ehec kon worden opgespoord blijkt de telers bitter weinig te helpen. De hoofdverdenking ligt niettemin net als eind vorige week nog steeds bij komkommers uit Spanje.

Enige lichtpunt tot dusver is dat het aantal nieuwe besmettingen in de stadsdeelstaat Hamburg, één van de ergst getroffen gebieden, voor het eerst sinds de uitbraak van twee weken geleden niet meer toeneemt en nu een duidelijke neerwaartse lijn laat zien, zo werd meegedeeld door het academisch ziekenhuis in de hanzestad. In Hannover en Hamburg is voorts bij volwassen patiënten met succes een nieuw medicament tegen de Ehec-infectie beproefd.

Bron: agd.nl

 

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin