Doorgaan naar artikel

Duitsland geeft bedrijven veel steun voor energiekosten

Duitse teelt kent details steunpakket nog niet. - Foto: Harry Stijger.

Duitse teelt kent details steunpakket nog niet. - Foto: Harry Stijger.

De Duitse regering trekt maximaal € 200 miljard uit om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening.

Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in. Voor dat plafond is € 100 miljard beschikbaar. Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. De maatregel loopt tot het voorjaar van 2023 en moeten bedrijven door een moeilijke periode loodsen.

Details over het prijsplafond zijn nog niet helder. De Duitse regering wil met de maatregel laten zien dat het flink wil investeren om de gasprijzen naar beneden te krijgen door onzekerheid weg te nemen. Om de maatregelen te betalen, moet Duitsland lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Duitse (glas)bedrijven deze week al betaald

De Duitse tuinbouworganisatie Zentrallverband Gartenbau (ZVG) is blij met de toegezegde steun, al hebben telers nog niet genoeg details om hun plannen deze winter op in te richten, zegt ZVG-secretaris-generaal Bertram Fleischer. “We juichen het zeer toe dat de federale regering beweegt. De gasheffing is teruggedraaid en met op maat gemaakte instrumenten, zoals een gasprijsrem, wil men een beschermende paraplu oprekken om aanvallen op de economie af te weren. Veel details zijn nog niet bekend. We verwachten dat de tuinbouw hier ook aan mee kan doen. Het gaat erom dat we onze bedrijven de winter door helpen.”

Hoe de maatregel zich verhoudt tot de Britse maatregelen is niet duidelijk. Daar is een prijsplafond ingesteld van € 83 per MWH voor aardgas, gedurende 6 maanden vanaf 1 oktober. Ook in België en Nederland worden op korte termijn steunmaatregelen voor bedrijven verwacht.

Defensief schild voor energieoorlog

De Duitse regering komt nu al wel in actie. “We hebben besloten tot een defensief schild tegen deze energieoorlog om de gevolgen van de tekorten voor consumenten en de economie op te vangen en tijd te winnen om ons voor te bereiden op een nieuw normaal na deze crisis”, zei minister van Financiën Christian Lindner (FDP).

De Duitse industrievertegenwoordiger van de Deutschen Industrie- und Handelskammer reageerde positief op de aangekondigde steunbedragen.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin