Duitsers kijken naast ToBRFV ook naar ToMMV

07-04-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Archiefbeeld van tomatenteelt dat met ToBRFV-maatregelen ook een risico op ToMMV-besmetting verkleint. Foto: Peter Visser.
Archiefbeeld van tomatenteelt dat met ToBRFV-maatregelen ook een risico op ToMMV-besmetting verkleint. Foto: Peter Visser.

Het Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) is in potentie een hoog risico voor de glasgroenteteelt in Duitsland.

Het virus is nauw verwant aan ToBRFV en een groot risico voor de 386 hectare tomatenteelt in Duitsland en de 107 hectare paprikaproductie in de deelstaten. Dat schrijven onderzoekers van het Institute for National and International Plant Health. Niet duidelijk is overigens hoe resistentie zich houdt bij commerciële rassen in Duitsland. In 2016 was een uitbraak in de Chinese provincie Hainan verwoestend voor de tomatenproductie.

ToMMV in Nederlands zaad

Aanleiding voor de risico-analyse is de vondst in het Verenigd Koninkrijk van besmet tomatenzaad met ToMMV uit Noordrijn-Westfalen. Ook in zaadgoed uit Nederland voor paprika vonden Australische controlediensten recent ToMMV. In Australië is het virus tot dusver niet in kassen uitgebroken. Schade in paprikateelt is nog niet gedocumenteerd door plantenziektenkundige diensten in de wereld.

Zelfde besmettingsroute ToBRFV

In Europa is ToMMV alleen bij tomaten aangetroffen in een onderzoekskas in Valencia. In Italië is het virus in kikkererwten wel aangetroffen. De onderzoekers verwachten dat ToMMV dezelfde besmettingroute volgt als ToBRFV, waardoor ook verspreiding via hommels niet wordt uitgesloten.

In Israël kwam in 2014 in een tomatenkas schade voor bij 20% van de planten. China meldde rond die tijd ook schade in aubergine. Circa 20 tot 40% van de planten vertoonde symptonen van het virus. Toch is de Duitse waarschuwing na de Britse risico-analyse niet gericht aan auberginetelers. De maatregelen die telers tegen besmetting kunnen nemen, is gelijk aan die voor ToBRFV. De daardoor verlaagde risico op besmetting is niet in de risico-analyse afgewogen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer