Duitsers houden 70-dagenregeling voor seizoensarbeid

30-08-2018 | Laatste update op 08-08 | |
Appeloogst in het Duitse Freinsheim. - Foto: ANP
Appeloogst in het Duitse Freinsheim. - Foto: ANP

De 70-dagenregeling voor seizoensarbeid blijft in Duitsland onverminderd van kracht. Telers vreesden voor het terugdraaien van deze regeling naar de 50-dagenregeling.

Duitse telersorganisaties lobbyden flink voor het behoud van de 70-dagenregeling, naar nu blijkt met succes.

Werkduur

Binnen de 70-dagenregeling mag een werknemer maximaal 70 dagen per jaar of 3 maanden aan een stuk als losse arbeids- of seizoenskracht werken.

De opschaling van de 50- naar de 70-dagenregeling gaf met name asperge-, aardbei- en hardfruitbedrijven de mogelijkheid seizoenmedewerkers flexibeler in te zetten. Ook zijn arbeidspieken beter op te vangen en is het gemakkelijker al ingewerkt personeel breder in te zetten.

Gekwalificeerd personeel

Met de regeling behouden bedrijven betere mogelijkheden om gekwalificeerd personeel te werven voor heel het oogstseizoen. Voor buitenlandse arbeidskrachten blijft het volgens het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw BMEL (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft) op Spargel & Erdbeerprofi.de interessant om in Duitsland seizoenwerk te verrichten.

BMEL ziet het als een belangrijk signaal van de overheid om aan te geven dat de teelt van druiven, groenten en fruit in Duitsland ondanks stijgende loonkosten internationaal concurrerend moet blijven.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer