Duitsers betalen 50 procent meer voor komkommers

16-09 | |
Meerprijs komkommer in augustus ruimschoots aanwezig. - Foto: Peter Visser
Meerprijs komkommer in augustus ruimschoots aanwezig. - Foto: Peter Visser

Komkommerprijzen in Duitse winkels knalden in augustus omhoog tot meer dan 50 procent hogere prijzen dan in 2021.

Dat blijkt uit inflatiecijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Komkommers waren gemiddeld een derde duurder dan juli en in vergelijking met augustus 2021 is het verschil meer dan 50 procent, blijkt uit de cijfers. Het weerspiegelt ook de hoge prijzen die in de afzet worden geregistreerd. In Duitse winkels is de vertaling van de inkoopprijzen vaak direct te zien in de verkoopprijzen.

Door de hoge energieprijzen is het belangrijk dat telers een meerprijs krijgen. In juni lagen komkommerprijzen in Duitse winkels 20 procent hoger dan in 2021, maar in juli was de meerprijs verdwenen. In augustus wordt dat dus weer goedgemaakt, blijkt uit deze cijfers.

Bij tomaten is aan de Duitse winkelprijzen te zien dat deze niet terugvallen in de zomer. Ook hier volgt dat deels uit het uitblijven van een inzinking op de afzetmarkt. De meerprijs is in augustus echter enkele procenten als we het vergelijken met 2021. Die prijsinzinking was er wel in 2020. Het prijsverschil met augustus 2020 bedraagt daardoor wel meer dan 20 procent.

Ook bij prijzen voor paprika is een stabieler beeld zichtbaar in Duitse winkels. Omdat ook bij paprika geen echte prijsinzinking zichtbaar werd in augustus bedraagt de meerprijs circa 10 procent. Dat is slechts een indicatie voor de meerprijs van telers. Supermarkten voeren andere afwegingen voor het doorberekenen van kosten, maar willen tegelijk ook een stevige prijsconcurrentie voeren.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer