Doorgaan naar artikel

Duitse winkelprijzen paprika en aardbei pieken in 2023

De Duitse winkelprijzen voor groente en fruit waren in 2023 fors hoger dan in 2022. Aardbeien, paprika en vollegrondsgroente onderscheiden zich.

Het Duitse statistische bureau Destatis berekende dat de groenteprijs in 2023 gemiddeld ruim 13,3 procent hoger was dan in 2022. Daarmee is de Duitse consument meer getroffen door de hogere prijzen dan consumenten in Nederland. De prijsstijging bleef onder de 10 procent in Nederland.

Duitse inkopers neigen meer naar kortere contracten, waardoor oplopende prijzen meer doorklinken in de winkelprijzen. Dat was vooral te zien bij prijzen voor vollegrondsproducten als kool en bladgewassen. Voor de groep kolen werd 21,3 procent meer betaald (23 indexpunten).

Glasgroente

Bij glasgroente komen de komkommer- en tomatenprijzen bijna op het niveau van 2022. Voor paprika werd in 2023 duidelijk meer betaald. Bijna 20 indexpunten kwamen erbij voor paprika, die vooral uit Spanje en Nederland geïmporteerd wordt.

Fruit

Bij fruit stegen de prijzen gemiddeld ruim 8 procent in 2023. Met name de prijs van aardbei ging met 16 indexpunten fors omhoog. Dat weerspiegelt het afzetseizoen. Ook peren werden duurder in 2023. Dat is het gevolg van een krappere Europese perenmarkt door het wegzakken van Italië als producent en versterking van de positie van Conference.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin