Doorgaan naar artikel

Duitse tuinders leggen energie-investering in ijskast

Vooral middelgrote Duitse glastuinbouwbedrijven stellen energie-investeringen uit door gebrek aan vertrouwen in het toekomstige overheidsbeleid.

Dat zegt tuinbouwvoorman van de Zentrallverband Gartenbau (ZVG), Jürgen Mertz. Hij sprak tijdens de Duitse Tuinbouwdag afgelopen week in Mannheim. Mertz riep de politiek op middelgrote tuinbouwbedrijven meer betrouwbaarheid te bieden. Hij signaleert een gebrek aan investeringszekerheid voor tuinbouwbedrijven door onder meer tegenstrijdige signalen. “Ik ken veel collega’s die zich intensief met het energievraagstuk hebben beziggehouden en hun plannen voorlopig in de ijskast hebben gezet.”

Enorme last op de tuinbouw

De forse investeringen vragen minimaal een paar jaar planningszekerheid. Mertz bekritiseerde de dramatisch toenemende bureaucratische verplichtingen. Die gaan vaak gecombineerd met onhaalbare doelen. Dat legt een enorme last op de tuinbouw. De ZVG-voorzitter herinnerde eraan dat de Duitse tuinbouw behoort tot het midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van de Duitse economie: “Ondanks alle retoriek zie ik nergens de politieke steun die onze bedrijven nodig hebben.”

Vergoeding groene diensten

Tegelijkertijd benadrukte de ZVG-voorzitter de bereidheid van de industrie om zich aan te passen en de productie verder te ontwikkelen. Zo wil de tuinbouw de impact van klimaatverandering verminderen en biodiversiteit bevorderen. Deze aanvullende diensten zouden echter in het kader van eerlijke concurrentie moeten worden vergoed.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin