Doorgaan naar artikel

Duitse tomatentelers telen weer na virusuitbraak

Tomatentelers in Noordrijn-Westfalen staan onder toezicht na uitbraak van het ToBRF-virus, maar hoeven niet direct te vrezen voor een nieuwe ruiming bij zieke planten.

Dat blijkt uit een rondgang langs Duitse telers en instituten. De Duitse Landswirtschaftskammer van de deelstaat laat weten dat een beperkte ruimplicht geldt bij een nieuwe besmetting. De bedrijven staan onder toezicht van de plantenziektenkundige dienst van de Landwirtschaftskammer van de deelstaat. De telers hebben een lijst van aanbevelingen gekregen voor vooral hygiënemaatregelen.

‘Hoog gespeeld’

Vorige week werd bekend dat in november 25 hectare tomatenkassen in Noordrijn-Westfalen geruimd waren vanwege het nieuwe en schadelijke virus Tomato brown rugose fruit virus(ToBRFV). De grootste tomatenteler in Noordrijn Westfalen, Neuräther Gärtner, was niet betrokken. “In november hebben we onze nieuwe planten gehad en alles laten testen, maar het is virusvrij.” De woordvoerder van het bedrijf is verbaasd over het verschil in aanpak tussen Duitsland en Nederland. “In Duitsland wordt dit heel groot gemaakt, in Nederland niet. Dat is opvallend.”

In Nederland hebben Glastuinbouw Nederland en Plantum, teelt en toeleveranciers dus, de leiding in aanpak en controle op ToBRF. Neuräther Gärtner heeft een Nederlandse plantenleverancier en teeltbegeleider. “We doen hetzelfde als Nederlandse telers. Zo hebben we een hygiënesluis.”

‘We wisten van niets’

Bij het teeltbedrijf Emsflower in de iets noordelijker deelstaat Nedersaksen was de verbazing groot vorige week toen de uitbraak in de media kwam. “We hadden niets gehoord hier in Nedersaksen. De Landwirdschaftskammer, onze afnemer Landgard, niemand heeft ons iets gemeld. Ook onze zaadleverancier niet. Dat is raar. We willen onze jonge planten kunnen testen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf van 16 hectare. “We maken onze jonge planten zelf met zaad uit Nederland. Dan is het raar dat in Noordrijn-Westfalen deze uitbraken waren. We telen ongeveer dezelfde rassen.” Emsflower heeft normale hygiënemaatregelen in het bedrijf, maar verwacht zo geïsoleerd te produceren dat de risico’s klein zijn. “We hebben hier bijvoorbeeld ook geen tuta.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin