Duitse toelating middelen koolrabi geschrapt

30-05-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Koolrabi. -  Foto: ANP
Koolrabi. - Foto: ANP

Het Duitse Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit heeft twee toelatingen voor koolrabi ingetrokken.

Het gaat om de teelt onder glas en in de volle grond. Door het opnieuw indelen van koolrabiblad in een andere hoofdcategorie voor de toelatingssytematiek zijn de maximale residugehaltes (MRL‘s) voor een aantal stoffen fors verlaagd. Zo is sinds 1 januari de maximale toegestane gehaltes 0,3 mg/kg (Pirimicarb) en 0,4 mg/kg (Thiacloprid). Dat was 15 mg/kg (Pirimicarb) en 2 mg/kg (Thiacloprid).

Mogelijk overschrijdingen van nieuwe normen

Voor de middelen Pirimor Granulat, Pirimax en Calypso zijn de toelatingen gewijzigd, blijkt uit het Duitse overzicht van het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit. Het gebruik van Pirimor Granulat op koolrabi in kassen en van Calypso op koolrabi in de volle grond levert mogelijk overschrijdingen van de nieuwe normen.

MRL kan anders uitvallen

Het Ctgb in Nederland heeft al in december laten weten dat kiwibessen, choisum, mizuna, raapstelen en koolrabiblad door de herziening in een andere hoofdcategorie vallen, waardoor de bijbehorende MRL anders kan zijn. Het Ctgb adviseert toelatinghouders hun bestaande toelatingen hierop te controleren en zo nodig een wijzigingsaanvraag in te dienen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer