Duitse ToBRFV-vondst is mini-besmetting

30-09-2020 | |
Foto: Gerard Boonekamp.
Foto: Gerard Boonekamp.

De ToBRFV-besmetting in Duitsland is vastgesteld na symptomen op 1 plant bij een teler met 90 vierkante meter folieteelt.

Dat blijkt uit de Duitse melding van de vondst eerder deze maand. De Duitse plantenziektekundige dienst onderzoekt de besmetting en betrekt daarbij twee andere bedrijven.

De biologische teler trof symptomen aan in vruchten van één plant met ongelijke kleuring. Wel hebben andere planten van dit ras een kleine groeiachterstand ten opzichte van andere rassen in de foliekas, blijkt uit het verslag. Andere tomaten- en aubergineplanten uit de foliekas testten negatief na tests met de modernste methodes in Brandenburg (PCR).

Oostenrijks plantenpaspoort

Onderzoek vindt nu ook plaats op resterende zaden uit de partij. Deze hadden een Oostenrijks plantenpaspoort, maar daaruit zou de herkomst van een andere EU-lidstaat blijken, die niet met name wordt genoemd in het officiële pestreport. Het zaadonderzoek houdt in dat deze worden opgekweekt in een beschermde omgeving en zo getest op het virus. Zo’n twintig andere rassen worden ook getest in het onderzoek.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer