Doorgaan naar artikel

Duitse ToBRFV-uitbraak voorbij

Foto: DCM

Foto: DCM

De Duitse uitbraak van ToBRFV is officieel voorbij. Dat meldt plantgezondheidsinstituut EPPO.

Ongeveer een jaar geleden ontstonden de eerste symptonen van ToBRFV in Duitse tomatenkassen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Met stevige maatregelen van de Duitse deelstaat werden kassen aan het eind van het seizoen geruimd en gereinigd. Nieuwe symptonen zijn niet meer ontdekt, blijkt uit meldingen van EPPO .

In mei en juni zijn de kassen opnieuw grondig geïnspecteerd op symptonen. Die zijn niet meer gevonden, waardoor de uitbraak officieel ten einde is. Een bron van de besmetting is niet gevonden, maar er wordt speciaal gemeld dat het plantmateriaal niet uit Duitsland afkomstig was. Ook wordt gesteld dat gelijk geruimd is, maar het duurde enkele maanden voordat duidelijk was om welke besmetting het ging.

Nieuwe meldingen

Afgelopen weken werd een besmetting in het Verenigd Koninkrijk gemeld met een directe ruiming. Ook in China is het virus nu officieel aanwezig. In de provincie Shandong is in verschillend kleine kassen een behoorlijke besmetting geconstateerd bij 50% van de planten. Het gaat om drie kassen van circa 4.000 m2.

Vondsten in uitgangsmateriaal

In Italië is nu op zeven bedrijven een besmetting onderzocht. In vijf teeltbedrijven voor tomaat was de besmetting op circa 15% van de planten aanwezig. Bij twee bedrijven voor uitgangsmateriaal is de besmetting gevonden in verschillende partijen zaad en planten. Het zaad was niet van Italiaanse herkomst.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin