Doorgaan naar artikel

Duitse supermarkten in actie met groene asperges

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

In de week voor Pasen heeft de Duitse retail traditioneel acties rond groene groenten. Dit jaar wordt daarbij ook nadrukkelijk groene asperge in meegenomen, wellicht ook ingegeven door het huidige grote aanbod uit Spanje en Italië.

Volgens het Duitse marktbureau AMI komen momenteel grote hoeveelheden groene asperges uit Spanje en Italië op de Duitse markt. Met name voor de Spaanse producenten komen daarmee de verwachtingen uit dat door het groeiende areaal het evenwicht tussen vraag en aanbod verdwenen is. Dat blijkt ook uit de prijzen op de Duitse groothandelsmarkten die half april op een laag niveau zitten. Het is de consument die daarvan profiteert door de lage prijzen in de supermarkten.

Winkelprijzen

In week 15 lopen er in Duitsland 29 acties rond groene asperges. Bij een van de grote discounters liggen asperges voor € 3,78 per kilo in het schap. Vorig jaar was van dergelijke lage prijzen pas sprake vanaf week 17, toen de prijsvorming van asperge in zijn algemeenheid flink verslechterde. Bij de meeste acties liggen de prijzen op € 5,98 per kilo. De hoogst gevraagde prijs is € 8,98. Dat zijn nog steeds lagere prijzen dan vorig jaar rond deze tijd.

Groothandelsprijzen

In week 14 werd op de Duitse groothandelsmarkten volgens cijfers van het BLE gemiddeld € 7,49 per kilo betaald voor Duitse groene asperges. Voor Spaanse was dat € 5,25 en voor Griekse € 4,48. In 2016 lag het prijsniveau in deze week op € 9,78 voor de Duitse en € 6,85 voor de Spaanse groene asperges.

Ten opzichte van week 13 vertoont de prijsvorming in week 14 niet alleen voor groene een dalende tendens, maar ook voor de roze-verkleurde en witte asperges uit Duitsland, Nederland en Griekenland.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin