Doorgaan naar artikel

Duitse prijzen zacht- en hardfruit rond recordhoogte

Duitse klanten betaalden niet eerder zoveel voor hun zachtfruit. April was voor appels en peren net geen recordjaar.

In april liep de prijs voor zachtfruit wat terug in Duitse winkels, mogelijk door het ruimere aanbod uit Europa dat op gang kwam. Toch was het prijsniveau niet eerder zo hoog in april, blijkt uit gegevens van Destatis, het Duitse statistiekbureau. Het lijkt het gevolg van het koude voorjaar.


Lees verder onder de grafiek.

Aanvoer uit koelcellen stabiel

Bij hardfruit speelt temperatuur geen grote rol. De aanvoer is stabiel uit de koelcellen. De krapte op de appelmarkt zorgde in april niet voor een forse prijsstijging. De prijzen voor appels waren alleen in 2018 duurder. Vorig jaar liep tijdens de eerste coronamaanden de winkelprijs voor appels snel op om te pieken in augustus. Nu ligt de prijs wel circa 30% hoger dan het basisjaar 2015.

Prijzen voor peren herstelden in april, op basis van Duitse winkelprijzen. Vorig jaar lagen de prijzen echter hoger. Ook hier is de winkelprijs de een-na-hoogste. Dat zegt niet alles over de telersprijzen. Winkels rekenen ook kostenstijgingen door in de consumentenprijs. Daardoor is een vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden moeilijk te maken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin