Duitse pompoenoogst vooralsnog toereikend

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De Duitse pompoenenoogst is ondanks de hitte en de droogte aan het begin van het seizoen voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. Of dat in de loop van het komende bewaarseizoen zo blijft, is volgens AMI vooralsnog de vraag.

Het Duitse marktbureau AMI ziet sinds begin september in de Duitse supermarkten weer volop acties met eetbare pompoenen. Zo aan het begin van het seizoen is er volop aanbod om aan de vraag te kunnen voldoen, stelt AMI vast. Er zijn wel vraagtekens in hoeverre de hitte en droogte effect zal hebben op de bewaarbaarheid van pompoenen en hoe het aanbod dan in de loop van het bewaarseizoen zal zijn.

Lagere producties

Het Duitse areaal eetbare pompoenen is in de afgelopen tien jaar ieder jaar met gemiddeld 7% gestegen. Vorig jaar werd het tot nu toe grootste areaal aan pompoenen geteeld. Dat ging gepaard met hoge producties, waardoor er nog nooit zoveel pompoenen beschikbaar waren. Die producties zullen dit jaar zeker niet gehaald worden, omdat door de hitte en droogte er regionaal grote verschillen in de producties zitten. Met name de vruchtzetting en de uitgroei van de pompoenen is niet overal vlekkeloos verlopen. AMI spreekt van 20 tot 30% lagere hoeveelheden in sommige teeltregio’s.

Pompoenen in Duitse supermarkten

Vanaf week 35 lopen er in Duitsland acties met pompoenen. De actieprijzen liggen tussen 99 cent en € 1,79 per kilo of per stuk voor Hokkaido-pompoenen. Gemiddeld bedraagt de prijs voor de consument € 1,29 per kilo of per stuk. Dat is rond 10 cent hoger dan vorig jaar.

Pompoenen in Nederlandse supermarkten

Bij Albert Heijn en Plus kost een (biologische) pompoen € 2,30 per stuk. Jan Linders rekent die prijs ook voor een u chiki kuri-pompoen. Bij Coop betaalt de consument € 2,49. De prijs van flespompoenen varieert van € 1,69 per stuk bij Dirk tot € 1,50 bij Albert Heijn.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer