Doorgaan naar artikel

Duitse paprikateelt staat voor uitdagingen

Duitse paprikatelers kampen met directe virusdreigingen en een sterk schommelende productie.

Dat stelt Peter Staich, productmanager vruchtgroente bij Enza Zaden in het Duitse blad Gartenbauprofi. Duitse paprikatelers kijken voor virusdreiging naar Oostenrijk waar grote moderne bedrijven te kampen hebben met Tomato spotted wilt virus (TSWV).

Resistentie bij nieuwe soorten

Op kleinere Oostenrijkse bedrijven is het virus al langer aanwezig, maar sinds vorig jaar is dit ook op moderne grote bedrijven het geval. Duitse paprikatelers zijn bevreesd voor overdracht van hetTSWV-virus. Bij nieuwe soorten is resistentie voor dit virus ontwikkeld, aldus Staich.

Duitse telers zien ook grotere effecten van meeldauw-besmetting. “Dat was enkele jaren geleden nog geen probleem in deze sector, maar nu stellen we het vast in zowel gangbare als biologische productiebedrijven.”

Ook voor Duitse telers zal in het volgende productiejaar het assortiment uitgebreid worden met nieuwe, minder gevoelige rassen.

Productieschommeling

Ook de veredelaar ziet dit jaar onregelmatige productie in paprikabedrijven na een moeizame gewasontwikkeling in het vroege voorjaar. Het leidt tot periodes van krappe productie en hoge prijzen.

Staich: “Eind mei liepen de prijzen in Nederland op naar € 6 per kilo doordat Midden-Europa niet genoeg productie had. Na een periode van lagere prijzen begin juni was een nieuwe krappe periode aangebroken.”

Staich wijst op arbeidskrapte als aandachtspunt voor telers. Ook hier noemt hij Nederland, waar in 2018 een deel van de productie niet geoogst kon worden doordat personeel gewoonweg ontbrak. Ook de grotere Duitse bedrijven zullen automatisering verder moeten doorvoeren.

Beheer
WP Admin