Doorgaan naar artikel

Duitse minister pleit voor duurdere voeding

De Duitse minister voor Voeding en Landbouw, Cem Özdemir (Die Grünen), pleit voor hogere prijzen voor voeding en landbouwproducten. De kersverse minister heeft een flinke ommezwaai aangekondigd in het landbouwbeleid.

Özdemir wil onder meer een einde aan dumpprijzen voor levensmiddelen. “Die ruïneren boeren, verhinderen beter dierenwelzijn, zijn slecht voor biodiversiteit en klimaat”, aldus de minister in een interview met de zondagskrant ‘Bild am Sonntag’. Volgens Özdemir moeten alle kosten van de voedselproductie in de prijs tot uitdrukking komen.

Lagere inkomens compenseren

De uitspraken hebben inmiddels de discussie over voedselprijzen flink aangewakkerd, volgens Duitse media. Meerdere organisaties hebben inmiddels geëist dat hogere prijzen voor levensmiddelen en vlees voor lagere inkomens gecompenseerd worden. Ook CDU/CSU wijst vanuit haar nieuwe positie als oppositiepartij op de sociale aspecten, volgens vakblad TopAgrar.

Minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen

De voorganger van Özdemir, Julia Klöckner van CDU, pleitte ook al voor een eind aan het stunten met voedselprijzen in supermarkten, maar de huidige regering gaat daarin veel verder. De nieuwe minister van milieu, Steffi Lemke, is eveneens van Die Grünen en heeft inmiddels plannen aangekondigd voor forse reducties van onder meer het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin